vineri, 2 mai 2008

CAZURI SI NECAZURI LA PENITENCIARUL BAIA MARE

Am sa punctez in continuare cateva chestiuni in legatura cu materialele scrise de mine pana acum.
- In Penitenciarul Baia Mare s-a pornit o adevarata vanatoare pentru a se afla care sunt sursele mele de informare. La fel ca in libertate tintele mele sunt exclusiv interesate de CINE imi da informatiile si nu de lucrurile care trebuie indreptate. O serie de detinuti au fost deja contactati si intimidati cu amenintari subtile sau directe pentru a nu mai "colabora" cu mine. Altora li s-a promis marea si sarea numai sa nu mai imi spuna nimic. Conducerea analizeaza tot felul de variante pentru a ma izola de restul detinutilor astfel incat sa nu mai am acces la informatiile compromitatoare pentru ei.
- Eforturile lor sunt inutile, dar ei inca nu realizeaza asta. In randul celor mai multe cadre predomina o mentalitate de tip faraonic. Ei privesc detinutul ca pe o sluga care nu are dreptul sa-si strige drepturile. "Slugile" acestea trebuie cumintite prin forta si intimidare. Cu timpul, cadrele acestea vor afla ca eu, Cornel Sabou, nu pot fi intimidat, amenintat sau fortat sa am o atitudine "corespunzatoare". La mine nu are efect decat calea dialogului onest, sincer si cu cartile pe fata. In plus, eu nu am ce sa mai pierd. Libertate nu am, avere nu am...Nu pot nici sa-mi vad copiii. Conditile in care sunt primiti vizitatorii sunt execrabile. Intr-o incapere FOARTE mica sunt inghesuiti copii, parintii, detinuti, toti stand inghesuiti ca si cartile in biblioteca. Detinutii sunt despartiti de vizitatori de o masa lunga si foarte lata fiindu-mi imposibil sa iau un copil in brate sau sa-l imbratisez. Desi legea prevede posibilitatea de a sta pana la 2 ore alaturi de familie, aici detinutul nu este lasat decat 30-40 minute.
- Detinutii care sunt clasati la regim "deschis" au posibilitatea sa lucreze in afara unitatii fara paza. Legea le permite acestora sa detina telefon mobil si card cu bani. Conducerea penitenciarului Baia Mare sfideaza insa legea si nu le permite acestor detinuti sa beneficieze de facilitatile prevazute de lege.
- Detinutii scosi la munca beneficiaza de "zile castig", adica ei castiga lunar un numar de zile care se scad din pedeapsa. Eu lucrez de doua luni la Clubul unitatii fara sa castig nimic. Fac munca benevola pentru ca pe listele de "angajati cu plata" figureaza detinuti care si-au cumparat postul. Chiar daca ei nu lucreaza nimic, beneficiaza totusi de "zile castig" in timp ce eu, care ZILNIC lucrez la emisiuni de radio, revista si concursuri de tot felul, nu primesc decat jigniri si umilinte si asta chiar din partea unei "educator", Crina Suciu. Nici o problema, rabdarea mea nu are limite...
- A intrebat cineva pe blog unde-mi sunt prietenii si sotia. Probabil e vorba tot de un cadru al penitenciarului care mi-a verificat dosarul de aici si a vazut ca sunt vizitat DOAR de fiica mea, minutata Daniela. Deci, prietenii mei sunt oameni cinstiti, sunt la casele lor, cu familiie lor. Nu fac parte din lumea interlopa sau din mafia politica. Cei mai multi dintre ei mi-au vizitat familia in perioada sta si mi-au ajutat copiii sa treaca peste socul arestarii mele. Multumesc pe aceasta cale in mod deosebit lui Dan Parcalab si Puiu Czompa, care m-au si vizitat la inchisoare.
Cat despre sotia mea, ea nu ma prea cauta la penitenciar pentru ca...este in Spania, si munceste acolo ca sa poata asigura supravietuirea copiilor nostri!
-Am sa va semnalez cateva chestiuni ciudate legate de comportamentul unor cadre. Probabil stiti (sau nu) in penitenciar este interzisa detinerea unor anumite obiecte (cum ar fi telefonul mobil). Cu ocazia unor perchezitii, daca se descopera asupra unor detinuti asemenea obiecte interzise, acestea se confisca si detinutul este pedepsit. Obiectele confiscate se inmagazineaza si daca sunt proprietatea detinutului i se inapoiaza la eiberare. Din pacate nu intotdeauna se intampla asa. O mare parte a lucrurilor astfel confiscate dispar pur si simplu! De fapt, acestea sunt ilegal insusite de anumite cadre care se doteaza astfel cu telefoane, CD-uri, CD-playere etc...Pentru asemenea fapte cadrele nu dau socoteala nimanui, pt ca detinutul "vinovat" nu este ascultat de nimeni. Pentru a demonstra ca nu vorbesc prostii, am sa va dau un caz concret.
In data de 22 aprilie 2007, detinutul CRISAN RADU MIHAI este surprins in timp ce asculta muzica la un CD-player (obiect interzis pe atunci) de catre seful de tura FLORE GAVRIS care, in afara programului special de perchezitie, a dat buzna in camera si a confiscat aparatul. Detinutului i s-a intocmit imediat un raport de pedepsire si a fost oprit de la munca. La data de 1 ianuarie 2008, prin ordin al ministrului, s-a aprobat detinerea in penitenciare a aparatelor de ascultat muzica tip CD-player. Detinutul a cerut sa i se inapoieze aparatul, dar acesta nu mai exista nicaieri. Intre timp, Crisan Radu Mihai s-a adresat Parchetului Baia Mare care a deschis un dosar pe numele lui Gavris Flore. Ambele parti au fost audiate la Parchet, dar dupa asta nu se mai stie nimic de soarta dosarului. In prezent, Flore Gavris este sef sectie si a efectuat de mai multe ori presiuni asupra detinutului care se afla in subordinea sa directa pentru ca acesta sa-si retraga plangerea. Detinutul a cautat si cerut protectie la conducerea penitenciarului, dar nu a fost nici macar ascultat. In ziarul "Graiul MM" din 15.08.2007 este publicat chiar un apel al detinutului care reclama ca de trei luni cere audienta la director dar nu este primit.
Aveti asadar, in acest caz, dovada concreta a acestui tip de abuz savarsit de unele cadre ale penitenciarului.
Data viitoare am sa va vorbesc de cazul incredibil al unui detinut care, dimpotriva, dupa ce a fost prins cu obiecte interzise a fost recompensat, trimis in permisie si a primit o multime de alte avantaje. Doua situatii identice la origine (detinuti prinsi cu obiecte interzise) dar cu evolutii total diferite. Toate acestea datorita unor cadre curupte...
CORNEL SABOU
P.S. Din acest moment nu mai sunt permise comentari decat din partea utilizatorilor inregistrati.
p.s.2 In curand voi publica detalii despre sinuciderea unui cadru, eveniment care a avut loc anul trecut. Mai astept doar cateva zile pentru ca mi sa promis ca voi fi informat despre varianta oficiala a mortii acestuia.

Niciun comentariu: