vineri, 20 iunie 2008

"Garcea" de Maramures

Inainte de a va mai scrie cateva lucruri din viata Penitenciarului Baia Mare trebuie sa fac o precizare: la fel ca in libertate, atunci cand prin articolele mele critic si deranjez SISTEMUL, ma astept la reactii adverse, la abuzuri sau ilegalitati care sa fie savarsite impotriva mea cu scopul de a ma intimida. Sunt deci obisnuit cu asemenea reacti si sunt pregatit sa le infrunt fara probleme.
Exasperate de dezvaluirile mele, o serie de cadre ale Penitenciarului, folosindu-se de detinuti si alte "relatii" au "aranjat" un transfer al meu in alt penitenciar! In mintea acestor oameni bolnavi s-a nascut ideea ca scapand de mine, scapa de probleme!
Ei nu stiu, sarmanii, ca adevaratele informatii "bomba" despre un penitenciar nu pot fi culese decat in ALT penitenciar, unde limba detinutilor si cadrelor se "dezleaga" mai usor, unde nu mai exista teama de repercusiuni! De exemplu, aici, in Baia Mare am cules informatii extrem de interesante despre viata din penitenciarele Satu Mare, Jilava si Rahova! Le pastrez deocamdata pentru cand voi ajunge acolo (daca va fi sa fie). Oricum, despre penitenciarul Baia Mare nu voi inceta niciodata sa scriu! E placerea mea...
Cred ca in toate penitenciarele din Romania exista cadre de tipul plutonierului Garcea, personaj obtuz, fara valori sau principii de viata, obisnuit doar " sa respecte ordinele" primite de la superiori si sa se mandreasca cu prostia pe care o afiseaza nonsalant. Avem si in Baia Mare exemplare de genul asta!
Unul este ofiterul de servici FLORENTIN COSMA, un om care executa cu o placere sadica orice ordin de hartuire a detinutului.
De exemplu, a primit recent ordin sa gaseasca "cu orice pret" telefoanele mobile ascunse in camera unde sunt eu inchis. Au urmat perchezitii la sange executate de cadrele penitenciarului coordonate de acest Cosma. Furios ca n-a gasit nimic Cosma a taiat toate saltelele si a intors pe dos toata camera. Treizeci de oameni am lucrat apoi ca sa reparam tot ce stricase "Garcea"! In acelasi timp, daca un detinut pierde un cearceaf sau o patura i se impune imediat! Cosma mai are obiceiul sa injure detinutii care se aproprie de liberare. Daca acestia se enerveaza sau ii raspund cu aceiasi moneda sunt pedepsiti pentru mai mult timp.
Despre acest exemplar uman voi mai scrie pentru ca multe i se mai pun in carca, inclusiv sinuciderea unui cadru.
Ma opresc aici cu "portretul zilei" si voi reveni curand. Intre timp va mai spun doar ca am dat in judecata penitenciarul pentru amenajarea sectorului vizita conform legii. Astept sentinta...
CORNEL SABOU
P.S. Nu trece o zi fara ca acest "Garcea" al Penitenciarului din Baia Mare sa nu produca alte si alte evenimente penibile. Miercuri spre joi, pe la miezul noptii, a intrat brusc, in forta, intr-o camera cu detinuti de pe sectia a VI-a ("deschisi"). A inceput sa injure si sa blesteme. Un detinut s-a trezit si a fost imediat interogat de Cosma: "Cum, tu nu dormi la ora asta?". Apoi, "Garcea" a inceput sa dezveleasca mai multi detinuti care dormeau, dupa care a plecat trantind usa, injurand si blestemand. Solicit pe acesta cale efectuarea de urgenta a unui control psihologic pentru domnul Florentin Cosma! In cazul in care se va constata ca domnia sa are anumite afectiuni de natura psihica, trebuie tratat fara intarziere! In ceea ce priveste ticul nervos de a dezveli detinutii noaptea, imi exprim speranta ca acesta nu are tulburari de natura sexuala!
Pe curand...

Un comentariu:

HUNUL spunea...

Exista totusi o oarecare dreptate. Coernel Sabou dupa gratii ar trebui sa fie o telenovela trista dar adevarata! constat ca nu posteaza aproape nimeni, la un articol anterior a postat un gardian si inca cineva. Sabou a balacarit de a lungul anilor multa lume care nu merita "atentia" lui, mai ales din media unde el se considera un GURU! De fapt ceea ce traieste el acum in mentalul lui este o epopee a victimizarii! Nu stiu daca Sabou este vinovat si merita sa stea dupa gratii dar stiu ca familia lui nu merita aceasta rusine. E trist cand copiii trebuie sa sufere pt greselile parintilor. Cred ca sistemul penitenciar este abuziv si lui Sabou ii sunt incalcate drepturile, mai cred si ca pedeapsa putea fi una in slujba comunitatii...dar Sabou ar trebui sa invete ceva din aceasta experienta: nu te lega de oricine si mai ales nu de cei care nu te-au jignit niciodata!
Unde sunt cohortele de prieteni, unde sunt aplaudacii si cei care pt o bere ii ridicau osanale...pana si Puiu Czompa l-a parasit, cel putin pe blog!
Daca vei realiza ca ai gresit si ca trebuia sa te repezi la persoanele publice cu adevarat murdare cum faceai in ciclul ARMAGHEDON -nu ajungeai acolo si solidaritatea fie ea si circumstantiala a jurnalistilor facea pt tine ce a facut pt Parcalab, o alt "victima" nu-i asa a sistemului ticalosit!