luni, 21 iulie 2008

Hrana "otravita" la penitenciarul Baia Mare

Chiar daca sunt inchis nu am nici o problema in a colecta anumite informatii de interes public privind abuzuri sau ilegalitati savarsite in mediul penitenciar. Am sa va expun mai jos un alt asemenea exemplu (de fapt, mai multe), pentru a scoate in evidenta slabiciunile acestui sistem penitenciar in vederea inlaturarii lor.
Penitenciarul Baia Mare a semnat un contract cu firma FODO pentru asigurarea hranei detinutilor. Conform acestui contract, firma este obligata sa asigure tuturor persoanelor condamnate hrana necesara traiului, pe baza unor norme calorice si valorice bine stabilite. In acelasi timp, firma este obligata sa respecte toate legile si reglementarile interne privind acest domeniu al hranei preparate si distribuite pentru consumatie. Trec peste faptul ca hrana pe care Fodo o serveste detinutilor este sub orice critica, atat cantitativ cat si calitativ, si voi face referire la alte aspecte care (dupa cum am fost eu informat) sfideaza pur si simplu legea!
In primul rand, hrana detinutilor este preparata intr-o "cantina" care...nu exista!
Incinta in care se prepara mancarea este o cladire din curtea Combinatului din Baia Mare, cladire care ACUM este in renovare! Practic nu exista NICI UN FEL DE AUTORIZATIE pentru aceasta cladire in interiorul careia se face mancare pentru 500 de detinuti! Pentru asemenea nereguli o firma "normala" ar fi drastic amendata sau chiar ar fi fost suspendata activitatea ei! Si mai curios este faptul ca actuala conducere a penitenciarului are cunostinta de aceasta situatie si nu intreprinde nimic pentru remedierea ei! In prezent, daca mergi la asa-zisa "cantina" nu gasesti decat o hala inchisa cu multe lacate in interiorul careia se prepara PE ASCUNS mancarea detinutilor!
Mai mult decat atat, firma FODO nu respecta nici normele sanitare si/sau alimentare privind transportul hranei la consumator, adica la detinut! In prezent, mancarea de la pranz (felul unu si felul doi) se aduc in acelasi tip de caserole din material plastic desi (potrivit acestor norme) ar trebui ca felul intai sa fie impachetat intr-un alt tip de caserole decat felul doi! Logica acestei diferentieri este data de faptul ca felul intai (supa) trebuie impachetata fierbinte. De aceea plasticul trebuie sa fie mai rezistent la temperaturi inalte decat felul doi. pentru ca nu se respecta aceste lucruri, supa detinutilor este servita in prezent aproape rece!
In fine, un ultim (deocamdata) aspect ciudat. In toate contractele de acest tip (precum cel semnat de Penitenciarul Baia Mare cu firma FODO) exista niste cifre minime si maxime privind cantitatea de mancare din fiecare portie. In principiu, aceste diferente sunt mici, de cateva zeci de grame. Ei bine, firma FODO a beneficiat de un tratament special privind ingaduinta de a realiza portii cu greutate cuprinsa intre 250-350 grame, deci cu o toleranta incredibila, de 100 grame/portie!
Toate aceste aspecte ar fi usor de inteles daca este adevarata informatia primita de mine conform careia contractul cu firma fodo a fost impus de dl. COSTAS, director adjunct in cadrul ANP Bucuresti (fost director economic al penitenciarului Baia Mare)! Sursele mele spun ca dl. Costas este protectorul din umbra al actualei conduceri a penitenciarului Baia Mare. Astfel, directorul Vasile Chioreanu ar fi anuntat de Costas ori de cate ori se pregateste un control de la Bucuresti la penitenciarul Baia Mare. Astfel, inspectorii Directiei de Control vin la Baia Mare intr-un control "inopinant", dar de fapt conducerea locala este informata din timp!
In final, mai mentionez doar ca problema acestora, a hranei detinutilor, a creat multe nemultumiri in randul persoanelor private de libertate. Exista nenumarate procese verbale prin care este demonstrat faptul ca se serveste mancare stricata, uneori cu viermi si multe altele, dar conducerea unitatii tolereaza la nesfarsit abuzurile omului de afaceri FODO!
Seful de tura Florentin Cosma (pe care l-am poreclit "GARCEA") mi-a intocmit DOUA rapoarte de pedepsire pe motiv ca...am scris articole pe internet! Comisia de Disciplina a penitenciarului a respins aceste rapoarte realizand absurditatea situatiei. Eu am sesizat judecatorul delegat si Parchetul cerand atat sanctionarea cadrului cat si cercetarea sa pentru comiterea infractiunilor prevazute de art. 247 si art. 267 Cod Penal. Adica "abuz in servici prin ingradirea unor drepturi" si " Supunere la rele tratamente"...Vom vedea ce va fi.
Cornel Sabou

Niciun comentariu: