miercuri, 23 martie 2011

Ce vor baimarenii?

Se incinge atmosfera electorala in Baia Mare. Candidati, partide, finantatori, ziaristi calculeaza sanse, variante pentru postul de primar al municipiului. Se fac strategii. Se spera, poate nu fara temei, intr-o schimbare!
Pe strada... Lumea discuta. Fara patima di-nainte, cand sotul divorta de sotie pentru ca aceasta vroia sa voteze cu Petre Roman, dar cu interes si - observ eu - cu mai multa maturitate. Cred ca, spre diferenta de trecut, acum baimareanul stie ce vrea! Si nu ma refer la galetile, alimentele si pungile care poate se vor da in campanie. Am impresia ca acum, baimareanul, face altfel diferenta. In alegerile trecute, Cristian Anghel castiga detasat pentru ca nu prea avea adversari de calibru, iar cei care-l infruntau vorbeau in gol, departe de interesele imediate si concrete pe care le avea, justificat, electoratul. Pentru ca ("descoperire" epocala!) are si electoratul interese, nu doar politicianul!
Candidatii din trecut erau "judecati" prin comparatie cu Anghel. Intrebarea frecventa era simpla totodata: "E mai bun ca Anghel?" De la raspunsul acesta pleca votul. Votul baimareanului. Acum, Anghel nu mai este in peisaj. Nu mai candideaza. Probabil nici nu se va implica in campanie, sau o va face intr-un mod mai rezervat. El stie ca are inca un serios capital de imagine pe care condamnarea la inchisoare nu a reusit sa-l zdruncine chiar asa de tare cum au vrut dusmanii sai. Peste doi-trei ani va expira si perioada de interdictie pe care o are fostul primar de a mai candida. Si atunci el ar putea reveni in prim-planul vietii politice. Cu sansele intacte! Cu conditia sa nu-si distruga in prezent aceste sanse. Dar Anghel este prea matur ca sa greseasca tocmai acum...

Spuneam ca acum, baimarenii, gandesc altfel. Eu simt si vad asta. Nu au o sensibilitate crescuta fata de vreun candidat sau altul. Nu sunt "cumparati" cu promisiuni desarte. Nu sunt vanduti. Sunt mai rezervati. Si interesati totodata. Pentru ca azi, toata lumea intelege mult mai bine care este miza. Care sunt avantajele. Ce-ti poate aduce un primar bun, sau ce-ti poate lua. Cred ca azi, baimareanul apreciaza mult mai mult sinceritatea si inteligenta. Decenta, dar si spiritul bataios, acid. Nimeni nu vrea un papa-lapte la comanda. Baimareanul nu vrea un arogant, pentru ca el stie ca pe strada se vor intalni cu alesul. Nu vrea un infumurat. Pentru ca la primar trebuie sa ai acces mai des. Trebuie sa te primeasca, sa te asculte si apoi sa te inteleaga. Daca primarul ti-a inteles "problema", aceasta e deja aproape rezolvata. Baimareanul simte cand este prostit, cand este mintit sau inselat. Multi ani a mers pe mana lui Anghel pentru ca Anghel nu i-a dus de nas, nu i-a luat de prosti. Stacheta pe care a ridicat-o fostul primar este la o inaltime la care trebuie sa se ridice acum si ceilalti candidati. Faptul ca Anghel a condus 17 ani acest municipiu este o emblema care, fara discutie, il recomanda si pe BAIMAREAN! Cu toata condamnarea suferita... Caci, intr-un fel, VOTUL sau a fost condamnat si incarcerat atunci cand Anghel a pasit in spatele gratiilor. Baimareanul nu se simte rusinat pentru ca si-a vazut primarul la puscarie. Pentru ca, prin toata prestatia sa publica, Anghel i-a onorat si aparat!

Candidatii trebuie sa inteleaga... In filmul "300", care reflecta sacrificiul celor trei sute de spartani la Termopile, vine la un moment dat un sol persian in Sparta si cere capitularea orasului-stat. "Sunteti in fata unui milion de soldati, nu aveti nici o sansa. Inchinati-va regelui nostru si veti avea liniste si pace" spunea solul. Sparta a refuzat inchinarea, preferand mai degraba moartea. De ce au refuzat ei linistea si au preferat razboiul sinucigas? Raspunsul sefului spartan a fost simplu... Pentru ca: "This is SPARTA!" Celor "inteligenti", acest avertisment trebuia sa le spune multe. Spartanii au murit, dar au invins. Peste secole, faptele lor au ramas in istorie ca un simbol de sacrifiu pentru o idee. Ideea era orasul lor, statul lor, viata lor, familiile lor, onoarea lor!

Anghel a cazut, "murind" o perioada, dar el de fapt a invins! Fara sa fie spartan. El e mai baimarean decat multi nascuti aici. Si a lasat in spate o legenda care vorbeste despre sacrificiul sau "modest". Legenda impune o continuitate in acelasi spirit de curaj si sacrificiu. In aceiasi idee. De a apara orasul nostru, familiile care il compun, viata noastra reala si ONOAREA ranita de o condamnare penala. Baia Mare va renaste indiferent care va fi primarul ales. Pentru ca a fost aparat in fata "atacurilor" venite peste ani din partea incompetentilor care se visau primari. A fost aparat de un om de onoare, de caracter, si de sacrificiu! Asa ca, aveti grija stimati candidati! Veniti si calcati acum pe un teren "minat", pe asteptari inalte si pe o legenda care deja traieste in mentalul nostru colectiv, local. Daca nu intelegeti asta, atunci veti "muri" fara sa va planga nimeni!!! Pentru ca, sa nu uitati asta, AICI E BAIA MARE!!!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: