joi, 17 martie 2011

Detinutii primesc rebuturi de paine la Penitenciarul Baia Mare

Pana dau drumul noului serial de dezvaluiri despre lumea interzisa a Penitenciarului Baia Mare am sa va tin la curent cu problemele actuale ale acestei unitati. Probleme care va vor demonstra cat de bine este condusa unitatea de dl director Horia Chis, cel care a avut tupeul, nesimtirea si obraznicia sa refuze accesul presei la un banal caz de documentare.

Ar fi indicat, de exemplu, ca dl director sa se ocupe mai indeaproape de problemele simple, dar care pot influenta viata de zi cu zi a persoanelor private de libertate. Cum ar fi, in momentul de fata, aprovizionarea cu paine a detinutilor! De cateva zile incoace, detinutii primesc doar rebuturi de paine sau paine necoapta. Produse pentru care unitatea plateste bani grei. De fapt, plateste (de la bugetul ala de stat) pentru o paine de buna calitate, si primeste o paine de PROASTA calitate. Nu vorbim aici de "figuri" (cum se spune pe acolo), da faptul ca detinutii ar avea pretentii, ci de elementele esentiale de care are nevoie orice om ca sa supravietuiasca. Daca il tai pe omul inchis de la ratia de paine, ii tai automat sansa sa de supravietuire! "Oricum, nu primeam decat paine neagra. Nu conteaza, era buna si aia atunci cand era coapta, dar acum primim doar aluat!" mi-a declarat un detinut. "De aceea nici n-o mancam, ci o aruncam pentru ca daca am manca zilnic asa ceva ne-am imbolnavi" a mai spus persoana privata de libertate.

Nu este prima oara cand unitatea face pe spatele detinutilor asemenea "afaceri". Si in trecut s-a mai livrat mancare sau paine de proasta calitate, pentru care se plateau bani buni. Firmele cu relatii bune la comanda unitatii folosesc penitenciarul ca pe un cos de gunoi in care isi arunca resturile sau marfa stricata primind, in acelasi timp, bani frumosi pe aceste gunoaie. Din banii astfel incasati, o parte se intorc spre ofiterii care au facilitat preluarea marfii. Inainte, cu ocazia unui control venit de la Bucuresti, eu am prezentat inspectorilor mai multe produse de igiena care ne-au fost date de unitate, toate acestea avand termenul de valabilitate expirat. Atunci, pusi in fata realitatii sub ochii inspectorilor, ofiterii de la comanda n-au avut ce face si au schimbat marfa. Cu painea de acum insa nu se poate face la fel! Painea nu poate fi schimbata! De aceea, domnilor care tratati cu nesimtire aceasta problema, va rog sa interveniti de urgenta la furnizorul dvs de paine si sa rezolvati problema privind calitatea acesteia!!! Asta e, renuntati la spaga cu care v-ati obisnuit si faceti-va datoria! Sunt cu ochii pe voi!!! Pe curand...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: