vineri, 25 martie 2011

ICCJ: Despre practica neunitara in justitie

Comunicat Inalta Curte de Casatie si Justitie: “Miercuri, 23 martie 2011, a avut loc la sediul instanţei supreme o intalnire de lucru intre preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, jud. Doina Livia Stanciu, vicepreşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, jud. Rodica Aida Popa şi procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, in vederea stabilirii unei proceduri de lucru prealabila promovarii de catre procurorul general a recursurilor in interesul legii formulate pe baza sesizarilor colegiilor de conducere ale curţilor de apel.

Potrivit dispoziţiilor art. 329 Cod procedura civila şi, respectiv, art. 4142 Cod procedura penala, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea soluţionarii proceselor, colegiile de conducere ale curţilor de apel au indatorirea, alaturi de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, colegiul de conducere al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului, sa ceara Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sa se pronunţe asupra problemelor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecatoreşti, pentru a se asigura in acest fel interpretarea şi aplicarea unitara a legii de catre toate instanţele judecatoreşti.

Intrucat practica neunitara in baza careia se face o astfel de sesizare a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de catre colegiile de conducere ale curţilor de apel nu reflecta, in majoritatea cazurilor, decat activitatea de judecata a instanţelor din circumscripţia teritoriala a respectivelor curţi de apel, s-a stabilit ca verificarea prealabila a existenţei unei practici neunitare sa fie facuta de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce dispune de mijloacele necesare efectuarii acestui demers intr-un termen rezonabil, urmand ca, in cazul in care practica neunitara se confirma la nivelul mai multor curţi de apel, procurorul general sa promoveze recurs in interesul legii, in interiorul termenului prevazut de dispoziţiile art. 3306 Cod procedura civila şi, respectiv, art. 4144 Cod procedura penala.

Cu aceeaşi ocazie s-a facut o analiza a stadiului celor 6 sesizari adresate Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de catre colegiile de conducere ale curţilor de apel, aflate in prezent in lucru la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilindu-se totodata termenele la care Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi sesizata.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice”

Niciun comentariu: