duminică, 27 martie 2011

La puscaria Baia Mare detinutilor de la regimul deschis li se interzic drepturile legale

Am scris recent ca ofiterii de la comanda penitenciarului din Baia Mare nu respecta drepturile persoanelor private de libertate de la regimul semideschis, deoarece nu le lasa acestora "libertatea" prevazuta de lege, in sensul in care usile camerelor de detentie ar trebui sa fie deschise pe tot parcursul zilei, pentru ca detinutii sa se poata misca dintr-o camera in alta. Stresati de miscarea continua a acestora, factorii responsabili din penitenciar au decis sa ignore legea si sa inchida usile camerelor, modificand cu de la sine putere statutul de regim semideschis. Un fapt asemanator se intampla acum si la regimul deschis, din aceiasi unitate penitenciara!

Asa cum am mai spus, la regimul deschis s-a constituit recent o "brigada" noua de detinuti, care a fost repartizata sa lucreze in oras, la curatirea spatiilor verzi. Contractul a fost semnat nu cu firma Drusal (cum am crezut initial) ci chiar cu Primaria Baia Mare. Conform legii, ar fi trebuit ca beneficiarul contractului (Primaria) sa asigure transportul si supravegherea detinutilor repartizati la aceasta munca, fara ca vreun cadru al penitenciarului sa fie implicat in supravegherea muncii lor. Legea spune explicit ca munca detinutilor de la regimul deschis, in afara unitatii, se desfasoara fara paza si fara supraveghere. Ideea e ca acestor detinuti sa li se acorde incredere. Ei pleca dimineata la munca, si se intorc seara transportati din, si de la, locul de munca de firma contractanta. Stiu foarte bine aceste lucruri pentru ca si eu am lucrat doua luni in acest regim, la o brutarie din Baia Mare. Plecam dimineata (eu si inca un coleg) cu o masina a firmei, munceam toata ziua, si ne intorceam seara cu aceiasi masina. Legea ofera posibilitatea, pentru detinutii aflati intr-o asemenea postura, sa detina asupra lor bani si telefoane mobile pe timpul in care sunt plecati din unitate. Ei bine, in prezent, cu "brigada" repartizata la spatii verzi, nu se intampla asa. Din nou conducerea unitatii a decis sa ignore prevederile legale si sa modifice cu de la sine putere drepturile de care pot beneficia detinutii. Astfel, acestora li s-a spus de la bun inceput ca vor iesi la munca in oras, dar in conditii specifice regimului semideschis! Adica, vor fi supravegheati permanent de un cadru, nu vor avea dreptul de a detine telefoane mobile sau bani. Agentul Babut a fost repartizat sa le fie detinutilor calau, si brigada a fost trimisa la munca!

Modul in care legea este sfidata de conducerea unitatii este specific metodei de lucru care s-a consacrat in ultimii ani in penitenciarul baimarean. Detinutul nu protesteaza pentru ca este intimidat si amenintat de conducere. Daca detinutul tace, conducerea inaspreste conditiile, calca in picioare legea, sfideaza drepturile si impune suplimentar interdictii. Puscaria a juns sa fie, practic, proprietatea celui care o conduce, si care stabileste regulile detentiei nu dupa lege, ci dupa bunul sau plac! Vom reveni asupra acestui subiect in curand...

Cornel SABOU

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua,am intrat pe pagina aceasta sa caut informatii despre penitenciarul din Baia Mare,din pacate am un prieten drag aici de ceva vreme...nu pot sa cred in primul rand ca nimeni nu o comentat nimic,sa nu fi citit nimeni acest articol? dureros :( Normal ca nu-i lasa cu telefon la ei sa nu cumva sa fie filmati,le este frica normal daca se comporta asa cu ei au motive de a se proteja nenorocitii... sa nu cumva sa ajunga pe la tv.Dupa atata timp sper sa se schimbat ceva acolo,pacat ca pe ei nu-i verifica nimeni isi bat joc de detinuti,sper din tot sufletul sa se descopere odata sa fie trasi la raspundere,nu sa-si bata joc de oameni.Rusine

Cornel Sabou spunea...

Stimate anonim, imi pare rau pentru prietenul tau care este nevoit sa indure conditiile de penitenciar, dar vreau sa te asigur ca dupa publicarea articolelor mele multe aspecte din viata de detentie s-au schimbat in bine! Nu mai sunt in prezent la curent cu "noutatile" din domeniu, dar stiu ca acolo, la conducerea unitatii penitenciare baimarene sunt cativa ofiteri tineri si capabili care au facut cat de cat o treaba buna in ceea ce priveste amenajarea conditiilor de detentie. Sincer, am incredere ca aceste anomalii din trecut nu mai sunt acum actuale si ca faza asta a incalcarilor de lege a fost depasita. Numai bine!