vineri, 8 aprilie 2011

"Japonezul", cautat de Politie!

Acest material este oarecum atipic… Este scris doar pentru “cunoscatori”, adica doar pentru cei care mai stiu ceva despre cum “merge treaba” prin mediul interlop autohton. Si asta pentru ca nu toate situatiile pot fi exprimate foarte deschis. O sa vedeti imediat de ce!

Lumea locala baimareana a fost tulburata recent de cateva arestari care “loveau” – cica – in mediul interlop local. Actiunea pornea de la cercetarile Politiei franceze care a identificat o retea de infractori romani ce se ocupa cu diverse furturi pe coastele franceze, si care valorifica apoi “marfa” pe un traseu care traversa Europa, pana in Romania. Se pare ca o mare parte din aceste conexiuni interlope are legatura directa cu Baia Mare, cu Maramuresul.

Acum cateva zile, unul din asa-numitii interlopi baimareani (cunoscut sub numele de “Japonezul”) se putea plimba linistit prin oras, fara grija zilei de maine. “Japonezul” avea la dispozitie un grup de baieti tineri, ambitiosi, curajosi, cu care asigura paza, protectia mai multor firme loclale. Contra cost, evident. Afacerea era rentabila pentru toate partile implicate. Pe de o parte, firmele isi desfasurau linistite activitatile lor comerciale stiind ca daca au probleme cu clientii turbulenti, violenti sau beti venea “Japonezul” si rezolva situatia. De cealalta parte, “Japonezul” incasa lunar mai multe sume de bani care reprezentau “abonamentul” la firma sa de paza, plus o taxa speciala pentru fiecare interventie in forta.

De ieri, “Japonezul” nu se mai plimba linistit prin Baia Mare! In urma unei cereri speciale facute de politia franceza, se pare ca autoritatile romane au eliberat mandat de arestare pe numele sau. Nu am inca o confirmare oficiala a acestui lucru, dar asa se vorbeste prin mediile locale interlope. Acum, el este cautat de politie pentru a fi dus in arest, si pentru a fi cercetat in legatura cu respectivele furturi din Franta. Evident, “Japonezul” a “disparut”, si este de negasit.

Am facut si eu niste “cercetari” pe aceasta problema… De curiozitate! Lucrurile sunt complicate. Se pare ca politia franceza nu prea vrea sa lucreze cu politia locala din Baia Mare. Persoanele arestate in Franta le-au facut anchetatorilor de acolo marturisiri complete, si se pare ca – printre altele – le-ar fi spus francezilor ca toata politia locala este la mana lui “Japonezul”. Din acest motiv, se pare ca in Baia Mare au venit niste ofiteri de la Cluj care se ocupa acum cu cautarea interlopului. Chiar daca informatia aceasta, cum ca “Japonezul” ar fi corupt toata politia baimareana, este un pic exagerata, trebuie sa remarc faptul ca acesta a fost informat foarte exact asupra faptului ca urmeaza sa fie arestat. De aceea, el a avut timp sa dispara, iar sursele mele imi spun ca acum acesta e plecat din tara.
Voi reveni asupra acestui subiect…

Cornel SABOU

3 comentarii:

georges spunea...

eu sunt plecat din baia mare de cativa ani si locuiesc la bucuresti si tot am auzit de indivizii astia.

ps. nu ai avut la penitenciarul din baia mare un coleg pe nume decebal, originar de prin slatina, dar cu bunici la ardusat, care a plantat "iarba" in ograda bunicii? absolvent de polithenica la cluj?

Cornel Sabou spunea...

ba da... l-am cunoscut pe decebal, si chiar am fost colegi de camera pana in ziua liberarii mele. mi-a parut un tip fain, inteligent, care sarea peste mediocritatea generala de acolo... de ce m-ai intrebat de el?

georges spunea...

am stat in acelasi complex studentesc la cluj. si am avut prieteni comuni. chiar eram amici intr-o vreme. baiat fain. imi pare rau pt el. am auzit de la altii cum ca a fost oarecum turnat. si unii din lotul lui au iesit mai repede.



cat mai are de executat?