joi, 5 mai 2011

Irina Schrotter implineste azi 46 de ani - La Multi Ani!


Irina Schrotter (n. 5 mai 1965, Iaşi, România) este una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din România. În 2008 s-a decis să intre în politică şi să candideze ca independent la Primăria Municipiului Iaşi.

Irina Schrotter s-a născut la Iaşi la data de 5 mai 1965. Numele de domnişoară era Dobrea.
Clasele I-IV le-a absolvit la Şcoala Generală nr. 1 “Gh. Asachi” din Iaşi, în perioada 1971-1975. Între 1975 şi 1983 studiază la Liceul “C. Negruzzi” din Iaşi, profilul matematică-fizică. Urmează apoi, între anii 1983-1989, Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi, secţia de Medicină Generală, pe care o absolvă cu media 9,70.
În timpul facultăţii, este membră a brigăzii “Seringa”, faimoasă înainte de 1989 pentru textele umoristice care persiflau regimul Ceauşescu. Refuză să intre în Asociaţia Studenţilor Comunişti şi în Partidul Comunist Român. Tot din timpul facultăţii începe să se preocupe de creaţia vestimentară, pasiune pe care o moşteneşte de la mama sa. Înainte de 1989, lucrează la primele colecţii pentru fabrici din Iaşi precum “Tomiris” şi Cooperativa “Sporul”, care se bucură de o bună primire.
Irina Schrotter vorbeşte trei limbi străine: engleză, franceză şi italiană.

În 1990, Irina Schrotter activează pentru un an ca medic stagiar la Spitalul de Urgenţe “Sf. Ioan” Iaşi, în Secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie. După adoptarea Legii privatizării nr. 54/1990, se decide să meargă pe calea afacerilor şi a designului vestimentar.
În perioada 1990-2008, devine asociată în mai multe firme: S.C. Exclusiv Comp SRL, S.C. Confecţii Integrate Moldova Srl., S.C. Imobiliare Moldova SRL, S.C. IS Company SRL, S.C. Mark Limited Srl., S.C. Adriana 2006 SRL, ajungând să aibă peste 900 de colaboratori.
În 1990, deschide primul magazin, dedicat confecţiilor şi primul salon de înfrumuseţare din Iaşi. În 1991, are prima prezentare de modă la Teatrul Naţional din Iaşi. În acelaşi an, deschide centrul de înfrumuseţare, care este declarat ulterior etalon în România.
În 1995, are prima prezentare de modă la Bucureşti, iar din 1996 îşi începe prezentările bisezoniere în acest oraş, unde îşi dechide şi primul magazin propriu pe Calea Victoriei.
Irina Schrotter organizează în 1999 Festivalul Internaţional de Modă din Iaşi, unde aduce nume mari din moda românească, dar şi colecţii ale designerilor internaţionali. În perioada 1999-2007, Festivalul devine cel mai important eveniment din moda românească şi se transformă în Săptămâna Modei Româneşti - Iaşi, marcă înregistrată.
În 2003, Irina Schrotter devine primul designer român acceptat cu o colecţie la salonul „Prêt-à-Porter” din Paris, la care participă de atunci în fiecare an. Ulterior, este acceptată la alte târguri internaţionale prestigioase precum The Train - New York, Magic Show – Las Vegas, Milano Vende Moda sau Nec Moda – Birmingham.
Brandul “Irina Schrotter” este vândut astăzi pe toate cele 4 continente, clienţii principali fiind în Anglia, Elveţia, Italia, Japonia, Brazilia, Liban, Arabia Saudită, Kuweit. În România deţine cinci magazine şi o reţea de clienţi în toată ţara.
În 2006, Irina Schrotter înfiinţează la Iaşi Asociaţia FIT “Future in Textile”, al cărei preşedinte este. Asociaţia este înfiinţată cu scopul de a susţine şi promova industria textilă românească prin organizarea de târguri, spectacole, evenimente şi expoziţii interne şi internaţionale, precum şi de a reprezenta interesele producătorilor şi designerilor din industria textilă românească la nivelul Ministerului Economiei şi Comerţului

Premii
1999 - Premiu pentru “Cel mai bun creator al PAP” în cadrul Galei de Modă, organizate de revista VIP
2000 - Premiu “Personalitatea lunii” la Gala Personalităţilor organizată de revista VIP
2000 - Premiu de excelenţă pentru “Cel mai bun eveniment de Modă” acordat de Pro TV
2001 - Diploma de excelenţă şi medalia oraşului Iaşi pentru promovarea imaginii oraşului
2002 - Premiul “Femeia anului 2001” - Secţiunea “Ştiinţă, Artă, Cultură”, în cadrul Galei Londa
2004 - Premiul “Femeia de succes a anului 2004” acordat de revista VIP
2004 - Diploma de excelenţă şi medalia oraşului Iaşi pentru promovarea imaginii oraşului
2005 - Premiul de “Excelenţă în modă” în cadrul evenimentului “Pantene Beauty Awards”
2006 - Oscar pentru “Cea mai bună evoluţie în cariera de modă” acordat de revista Capital
2006 - Premiul “Femeia anului” la secţiunea “Ştiinţă, Artă, Cultură”

În 2003, Irina Schrotter îşi începe cariera şi în televiziune. Este producător şi moderator al emisiunii “Cu Irina la cafea”, la Prima TV, proiect care continuă cu succes în 2005-2006, în colaborare cu televiziunea naţională românească.
Irina Schrotter a realizat costume pentru filmul francez “L’homme pressé” (2005), pentru opera “Olandezul zburător”, regizată de Beatrice Bleonţ la Opera Naţională Bucureşti, şi pentru piesele de teatru "A douăsprezecea noapte", regizată de Beatrice Rancea la Teatrul Naţional din Iaşi, şi “Străini în noapte”, regizată de Radu Beligan şi itinerată în toată ţara.
S-a implicat în acţiuni umanitare, sprijinind centre de plasament, centre de zi, grădiniţe de copii provenind din familii cu probleme materiale, centre medico-sociale de bătrâni, centre de copii supradotaţi provenind din centre de plasament sau din familii nevoiaşe. Din 2007, este colaboratoare la “Programul de integrare socială a copiilor infestaţi cu virusul HIV SIDA, în spitalele din România în perioada 1988-1989”.
Până în prezent Irina Scrotter nu a fost membră a nici unui partid politic. Ea este implicată activ în viaţa publică şi se declară atrasă de ideile unei politici de centru.

Adresa internet:
http://www.irinaschrotter.ro/

Niciun comentariu: