miercuri, 27 iulie 2011

România neguvernabilă

Preşedintele spune că nu a găsit încă un ministru capabil să restructureze Ministerul de Interne. Ministrul Predoiu se chinuie de vreo 5 ani să restructureze (fără succes) Ministerul de Justiţie. În timp ce ministerele nu mai deţin controlul asupra instituţiilor din subordine, structurile interlope preiau puterea în România! Pe plan local, în toate oraşele ţării, s-au creat adevărate industrii interlope care reunesc atât funcţionari de stat, ofiţeri cât şi infractori de cea mai joasă speţă. Furtul şi delapidarea bugetului de stat au ajuns, din excepţie, regulă! Vezi cazul de la Baia Mare în care mai mulţi inspectori de la finanţe au delapidat statul ani de zile de multe miliarde de lei jonglând cu facturi false şi cu rambursări ilegale de TVA. Când au fost descoperiţi, unul din ei s-a sinucis, alţii au fost arestaţi. Directorul însă a rămas în funcţie! Pentru că el e politician... Alţi infractori, nu fură din buzunare ci iau de-a dreptul întreprinderi. Gratis! Aşa cum am prezentat în cazul privatizării frauduloase a SC Com Super Baia Mare. Frauda este dovedită, dar procurorul corupt Daniela Cristea le dă NUP borfaşilor pe motiv că aceştia nu au furat cu rea credinţă! Oamenii ăştia “de afaceri” s-au ales astfel de-a moaca cu spaţii comerciale în tot oraşul şi de atunci prosperă impunând legea în comunitate. Ce fel de lege? Legea lor, pentru că acum, în societatea românească trăim după legea celui puternic, nu după legile votate de Parlament. Iar cel puternic este cel care are bani! Nu contează că i-a furat sau i-a muncit. Dacă ai bani îţi cumperi şi poliţişti, şi procurori şi - uneori - şi ziarişti!
Oamenii bine intenţionaţi sunt anulaţi de la bun început. Veniturile legale nu ajung pentru un trai decent în România! Atunci ce faci? Trăieşti prost toată viaţa fiind mereu “fraierul” tuturor? Se pare că nu... Dacă nu ai variante de lucru “dincolo” (în alte ţări) atunci, mai devreme sau mai târziu, te laşi dus de val şi începi să te comporţi ca şi cei corupţi de mult. Problema e că dacă ai intrat o dată în acest sistem nu mai poţi să ieşi niciodată! Mi-a povestit odată “cineva” cum se procedează cu judecătorii tineri care sunt proapăt intraţi în sistem. Cică se ţine un chef în cinstea venirii lor (în Baia Mare acest chef se ţine la un singur local), un chef la care participă doar angajaţii Palatului de Justiţie. Acolo se bea şi se distrează toată lumea “ca în familie”, adică... dansând pe masă, ridicându-şi fustele prostindu-se în fel şi chip. Inhibiţiile noului venit sunt înlăturate atât cu ajutorul alcoolului cât şi cu ajutorul unor substanţe puse la dispoziţie de... “servicii” şi stercurate în băutură. După chef, a doua zi, noul judecător este chemat la marele şef de Trib(unal) şi i se pune în faţă o înregistrare video în care el se vede făcând tot felul de prostioare la cheful cu pricina! Şeful îi spune verde în faţă că, pe baza înregistrării, îl poate da afară din sistem, dar n-o face cu condiţia ca acesta (noul venit) să dea numai sentinţele care îi sunt comandate în procesele “strategice”. Dacă acceptă să rămână, judecătorul tânăr devine “bătrân” chiar de a doua zi! Aceste amănunte au fost dezvăluite chiar de un judecător, nu sunt fabulaţia mea! Aşa se controlează sistemul de justiţie ca să se poată controla... “dreptatea”! Şi dreptatea costă! În România de azi, dacă ai bani îţi poţi cumpăra dreptatea, dacă nu... eşti vinovat! Avocaţii sunt prinşi cam la fel în cleştele ăsta al corupţiei din justiţie, dar despre mizeria din sânul breslei avocaţilor voi vorbi cu altă ocazie (între timp, trecând pe la închisoare, am aflat şi numele avocaţilor care încasează procente din ceea ce fură hoţii pentru ca să-i apere în procese dacă vor fi prinşi! – un material incendiar pe această temă pe viitor...).
Spuneam în titlu că statul este neguvernabil... Pregătesc pentru alegerile de anul viitor o hartă a puterii locale, a ADEVĂRATEI puteri. Cu toate conexiunile dintre politicieni, afacerişti, ofiţeri de Poliţie, Armată sau servicii secrete, procurori, avocaţi, judecători, ziarişti etc... Puterea legală, structurată ierarhic, pe diferite nivele administrative e ZERO! Adevărata putere e în mâinile celor care s-au organizat local în structuri paralele de putere şi care conduc de fapt destinele noastre.
Aceste structuri nu pot fi desfăcute, dezorganizate, combătute decât de organisme statale extrem de bine profesionalizate, specializate şi dotate atât cu echipamente ultramoderne cât şi cu personal incoruptibil şi competent. Aşa ar trebui să fie DNA, DIICOT şi alte structuri de combatere a corupţiei din diferite ministere (alături de SRI). Din păcate, eforturile REALE ale acestor “soldaţi” care luptă efectiv pe frontul combaterii corupţiei se împiedică de haosul legislativ şi de sentinţele judecătorilor controlaţi de sistemul paralel de putere. De aceea vin şi spun că PRIMUL PAS în combaterea eficientă a corupţiei ar trebui să fie curăţarea corpului judecătorilor români de toate elementele corupte şi incompetente! Totodată cu creşterea corespunzătoare (la cel mai înalt nivel chiar) a salariilor, veniturilor de orice fel pentru aceşti magistraţi!
Voi continua să vorbesc despre cât de guvernabil e (sau nu e) statul român, iar dacă aveţi argumente contra a ceea ce scriu eu vă rog să le postaţi la comentarii. Dacă în faţa acestui spectacol grandios de puetere (şi totodată de degradare) noi nu putem face nimic decât să stăm şi să privim, eu vă propun să facem totuşi ceva în plus: să gândim! Pe curând...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: