vineri, 25 noiembrie 2011

Investiţia în justiţie

SUNT BANI???
Întrebarea aceasta se aude tot mai des în societatea românească. O rostesc guvernanţii, oamenii de afaceri, bancherii, oamenii de rând. Cel mai adesea se răspunde "NU, nu sunt bani"! Haindeţi să vă spun părerea mea despre "problema" aceasta legată de... "nu sunt bani"!

Mai întâi să precizez că eu nu sunt unul din acei specialişti, finanţişti care toată ziua fac şi desfac calcule financiare şi care îşi mai dau cu părerea lor expertă atunci când sunt sau nu întrebaţi. Sunt doar un biet ziarist care încearcă să înţeleagă lumea în care trăieşte. Atât. De aceea n-o să încerc să "explic" întregul peisaj financiar al ţării, dar am să exprim câteva nedumeriri...

Să le luăm pe rând...
De ce nu are guvernul bani? În mod normal, prin activitatea instituţiilor de control ale statului (completate cu buna credinţă a cetăţeanului care-şi plăteşte nesilit de nimeni impozitele) statul ar trebui să încaseze la buget suficiente fonduri care să asigure o viaţă liniştită şi îmbelşugată. Fondurile colectate la bugetul de stat sunt împărţite prin legea bugetului pe diferite sectoare. Se finanţează aparatul de stat, apărarea, sănătatea, învăţământul şi toate celelalte activităţi menite să întreţină democraţia şi să asigure populaţiei un trai decent. Obsevăm însă că scopul acesta nu este asigurat! Viaţa în România nu este deloc "decentă", instituţiile abia funcţionează, armata este semidesfiinţată, sănătatea şi învăţământul sunt aproape de colaps. Ce se întâmplă? De ce logica unei bune guvernări nu funcţionează în România? Din mai multe motive...

- În loc să creeze un "peisaj" financiar favorabil cetăţeanului şi întreprinzătorului privat (pentru ca aceştia să se poată dezvolta frumos prin forţe proprii), statul i-a încărcat pe români cu o mulţime de impozite şi taxe. Dacă le-ar plăti pe toate la timp, românul (oricât de profitabil ar fi în viaţa sa profesională) ar rămâne cu foarte puţini bani în mână. Din acest motiv, ţara noatră a devenit o ţară de evazionişti fiscali! Fiecare încearcă să fenteze taxele şi impozitele la stat, să le amâne cât mai mult la plată sau chiar să nu le plătească deloc. Din acest motiv nu sunt bani la bugetul de stat!
- În bugetul de stat sunt prevăzute INVESTIŢII. Într-o societate normală, investiţiile asigură creşterea nivelului de trai. Se construiesc autostrăzi, poduri (stadioane!) şi altele legate de infrastructură, şcoli, spitale se renovează clădiri de tot felul etc. Fiecare asemenea investiţie care este finalizată contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Nu se întâmplă acest lucru în realitate deşi investiţiile guvernului sunt mari, sunt constante şi concrete chiar şi pe timp de criză! De ce? Pentru că... Investiţiile acestea de care se face atâta caz sunt de fapt afaceri păguboase! Preţurile de execuţie a unei lucrări sunt mult umflate de către executant, fapt care împiedică realizarea mai multor investiţii, banii necesari pentru acestea fiind "blocaţi" în ofertele umflate propuse guvernului. Guvernul, format din oameni corupţi, acceptă aceste preţuri foarte mari şi le plăteşte. Din plata umflată şi încasată de la guvern, beneficiarul plăteşte comisioanele corespunzătoare funcţionarilor corupţi. Apoi, el nu mai execută lucrarea comandată (şi plătită) la termenele stabilite pentru că (plătind un comision) nu se mai teme de repercusiuni. Asta face ca banii (mulţi) de la buget să fie cheltuiţi, investiţia să nu fie realizată şi - în consecinţă - calitatea vieţii să nu crească!
Exemple: Se repară un spital... Se face guvernului o ofertă mult umflată. Aceasta este acceptată şi plătită. Executantul nu respectă prevederile contractului şi ori execută foarte superficial lucrarea (ca să iasă mai ieftin) ori n-o execută deloc! Banii rămân în buzunarul patronului (minus comisionul plătit funcţionarului care a aprobat lucrarea) şi sunt cheltuiţi strict în interes propriu sau sunt scoşi din ţară. Spitalul NU ESTE RENOVAT, iar noi (care ar trebui să fim de fapt beneficiarii acestei lucrări) folosim mai departe serviciile spitaliceşti în condiţii neschimbate din timpul comunismului!
Aceste false investiţii ale guvernului fac ca banii din buget să fie cheltuiţi, dar noi (poporul de rând) să nu beneficiem în nici un fel de pe urma acestor cheltuieli. Aruncând banii în aceste afaceri păguboase pentru stat ajungem la concluzia că nu sunt bani şi pentru alte investiţii absolut necesare!

Nu vreau să mă lungesc mult cu explicaţiile... Ideea care se desprinde din cele prezentate mai sus este simplă şi clară. Pentru a pune lucrurile în ordine în problema banilor acestei ţări, pentru a creşte cu adevărat nivelul de trai şi pentru a putea spune că SUNT BANI pentru toate cele necesare naţiunii trebuie realizată O SINGURĂ INVESTIŢIE MAJORĂ: investiţia în JUSTIŢIE!
Este singura cale! Este singura metodă EFICIENTĂ de a... face bani la bugetul ţării! O justiţie eficientă ar condamna funcţionarii corupţi, indiferent de rangul acestora. Ar elimina din sistem personajele care duc ţara asta la sapă de lemn. Ar recupera banii furaţi de clanurile mafiote care au lucrat mână în mână pentru a jefui bugetul de stat. Curăţind sistemul, s-ar face loc adevăraţilor profesionişti, oameni tineri, ambiţioşi, de caracter. Aceştia ar putea gestiona în sfârşit eficient banul public şi atunci noi am putea simţi în mod real, palpabil cum se îmbunătăţesc condiţiile noastre de trai. Fără această justiţie puternică nu se poate face nimic în ţara asta! NIMIC! Pe planeta asta, dintotdeauna, cel mai puternic a luat banii celui mai slab! Logic ar fi ca justiţia să fie azi "cel mai puternic" iar cel mai slab să fie infractorul, chiar şi cel îmbrăcat de stat! Oare de ce valorile astea sunt inversate? Oare de ce, astăzi, CEL MAI PUTERNIC este cel care fură mai mult?

Ca să revenim de unde am plecat... Bani sunt. Sunt aceiaşi bani dintotdeauna. Nu s-a schimbat nimic. La fel ca întotdeauna, banii sunt şi azi în mâinile celor puternici! Iar cei puternici, azi, sunt cei corupţi, cei mincinoşi, cei incapabili, linguşitori, diletanţi şi lipsiţi de caracter! Atâta vreme cât ei vor deţine puterea banii vor fi tot în mâinile lor şi nu într-ale noastre! Nu putem face haiducie ca să-i oprim pe nemernici! Nu putem răspunde la o ilegalitate cu o altă ilegalitate. S-ar pierde principala valoare a democraţiei. Aceea că binele învinge folosind armele "binelui"! Arma noastră, în acest caz, ar trebui să fie JUSTIŢIA! Este???

Pe curând...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: