marți, 24 ianuarie 2012

Mitingul băimărean şi diversiunile mediei subordonate politic

Protestul poporului român faţă de clica conducătoare, coruptă şi incompetentă, continuă zilnic în stradă. Continuă şi prezentarea diversionistă a evenimentelor de către anumite mijloace de informare în masă. Pe plan local, manifestanţii din Baia Mare au sărit deja să reproşeze reporterilor TV prezenţi pe Platoul din Piaţa Revoluţiei că vin şi filmează mult, dar nu dau pe post decât un minut din ceea ce au filmat, iar de obicei secvenţele alese sunt menite să discrediteze protestul nu să-l prezinte obiectiv. Asta lăsând la o parte faptul că mereu numărul protestatarilor este diminuat de "evaluatorii" media vânduţi puterii pedeliste.
Am încercat să le explic oamenilor că nu are rost să aducă vreun reproş reporterilor pentru că aceştia nu sunt decât "oameni de teren", iar cei care sunt de fapt responsabili pentru prezentarea defectuoasă a evenimentelor sunt şefii acestor televiziuni. Ei sunt cei care au contracte cu administraţia pedelistă a judeţului, sau care sunt direct în slujba oamenilor politici contestaţi. Nu e de mirare deci că media locală, supusă influenţelor politice locale, tratează cu lipsă de profesionalism aceste manifestaţii de stradă. Şi ca să le dau acestor "ziarişti" o temă de gândire le amintesc faptul că aşa puţini cum suntem, în fiecare seară ne strângem pe platou MAI MULŢI OAMENI decât cei care au participat cândva la mitingul anti-poluare sau la mitingul de susţinere a echipei de fotbal FC Baia Mare!

Pe plan naţional putem observa cu uşurinţă alte încercări de manipulare a evenimentelor. Ziarişti pe care altfel eu îi respect pentru calitatea prestaţiei lor publice, "păcătuiesc" prin faptul că fiind angajaţii unor oameni politici susţin, manipulează şi comentează evenimentele strict în interesul "clientului" (patronului) lor! Astfel, manifestanţii care se luptă cu jandarmii sunt când eroi, când huligani, în funcţie de "partea" pe care o serveşte jurnalistul. La fel, fiecare eveniment este văzut şi analizat prin prisma interesului politic limitat. Oamenii nu sunt proşti şi au început să-i agreseze pe unii jurnalişti tocmai pentru că au prezentat defectuos evenimentele.

Dragii mei, pot să înţeleg motivele care stau la baza unor asemenea manipulări făcute de media. Nu sunt absurd, cunosc multe din înţelegerile obscure făcute de patronatele din presă cu corupta lume a oamenilor politici. Tocmai de aceea EU am ales de mult timp să acţionez pe acest "tărâm" doar ca jurnalist independent şi dacă nu voi fi capabil să-mi reeditez propriul ziar în aceleaşi condiţii (eu patron, eu jurnalist) atunci prefer să mă limitez la munca online care îmi aduce de asemenea satisfacţii profesionale. Oricum, produsul media local stă extrem de slab la capitolul audienţă sau vânzare şi doar "pomparea" unor bani care vin din zone obscure mai ţine în viaţă aceste mijloace de "dezinformare" în masă. Cei mai buni jurnalişti locali (din Baia Mare cel puţin) au abandonat de mult "trusturile" media-politice locale întrucât misiunile pe care le primeau din partea şefilor erau tot mai jenante şi mai îndepărtate de scopul curat al jurnalismului. Acum, majoritatea acestor jurnalişti pot fi găsiţi online, în timp ce alţii au abandonat cariera media.

Indiferent însă cum va prezenta presa "evenimentul", protestul băimărean va continua. În cele mai restrânse forme, acest protest strânge oricum peste 50 de participanţi care continuă să-şi scandeze durerea şi dorinţa. "Jos Guvernul", "Jos Băsescu" şi "Alegeri anticipate" sunt principalele revendicări scandate.
Azi, la fel ca şi ieri, de la ora 17.00, pe Platoul din Piaţa Revoluţiei, cu precizarea că - totuşi - mitingul băimărean a primit autorizaţie pe intervalul orar 14.00-21.00

Cornel SABOU

Niciun comentariu: