vineri, 13 ianuarie 2012

Preşedintele înfrânt de popor

N-am ce face... Trebuie să scriu tot despre Băsescu, pentru că Preşedintele mă obligă! Boc nu e prin peisaj, Ponta şi Crin o freacă la rece, complet dezinteresaţi de ce se întâmplă în ţara asta. Băsescu a promovat un proiect de Lege a Sănătăţii care, spune el, ar schimba din temelii actualul sistem, lipsit de performanţă. Reacţiile contra acestui proiect au fost vehemente şi l-au "forţat" pe Preşedinte să ceară public acum câteva minute retragerea proiectului din dezbaterea publică fapt care blochează astfel reforma în acest sector... Vreau să spun câteva chestiuni despre asta...

Nu voi face referiri tehnice la proiectul lansat de Preşedinte pentru că nu mă pricep, nu sunt "specialist". Eu voi face o altfel de "analiză" a situaţiei... Să menţionez întâi că ne aflăm, oficial vorbind, în faţa unei "înfrângeri" a preşedintelui! O iniţiativă a sa, la care ţinea foarte mult, s-a blocat şi a trebuit să fie anulată, retrasă. Cine l-a învins pe Băsescu? El spune, indirect, că "diversiunile" din presă, minciunile promovate prin TV. Acestea ar fi creat, pe plan naţional, un curent de opinie majoritar în defavoarea proiectului său. Astfel, aparent, Băsescu se supune majorităţii şi retrage proiectul deşi crede încă în faptul că acesta ar fi fost benefic pentru România...
Datele prezentate de Băsescu sunt reale... "Lumea" este împotriva iniţiativei sale. Dar mai important decât faptul că proiectul său de modificare a sistemului de sănătate a eşuat este altceva. Cazul de azi ne demonstrează cât de importantă este încrederea românilor în preşedintele lor! Teoretic, preşedintele este ales de majoritatea populaţiei. "Normal" ar fi ca iniţiativele sale să fie susţinute de majoritatea populaţiei. Dacă nu se întâmplă asta, atunci preşedintele trebuie să îşi pună nişte întrebări!!! Ori alegerea sa este nereprezentativă (aşa se întâmplă când îţi câştigi mandatul cu zero virgulă ceva avans!) ori/sau/şi ai făcut ceva în timpul mandatului tău care a distrus încrederea populaţiei în tine!
Din faptele ultimelor câteva zile reiese că a venit la TV un neica-nimeni, a criticat proiectul lui Băsescu şi a aviut mai mare credibilitate la popor decât preşedintele însuşi! Cât de jos a putut să scadă Băsescu în preferinţele românilor!!!!!
Uitaţi-vă la filmele americane... Vi le dau ca exemplu pentru că sunt mai accesibile. Altfel, puteţi lua exemple reale din presa americană, de pe internet. În SUA, în ORICE problemă cât de cât delicată, Preşedintele este foarte atent la nuanţele pe care le transmite poporului şi face în aşa fel încât niciodată activitatea sa să nu fie privită duşmănos de majoritatea naţiunii. Ei ştiu cât de importantă este susţinerea populară REALĂ! Când ai în spate - ca susţinere directă - puterea poporului tău POŢI FACE ORICE, inclusiv să porneşti un război mondial (vezi cazul Hitler)! Când eşti depăşit de realitate, când te-ai izolat de popor şi faci doar cum te taie capul fără să-ţi pese de ce "zice lumea" nu mai poţi nici măcar să promovezi un amărât de proiect de lege! Primul ziarist "tonomat", primul pseudo-intelectual cu ochii bulbucaţi te pune la pământ, îţi "fură" legitimitatea. Ăsta-i hal de preşidenţie???

Personal cred că proiectul lansat de Băsescu ar fi fost bun pentru România. Mă îndoiesc că o comisie prezidenţială a stat ani de zile să lucreze la un proiect neeficient. DAR PREŞEDINTELE NU MAI ARE CREDIBILITATE LA POPOR! El nu mai poate azi promova nimic serios în viaţa publică pentru că la prima critică făcută chiar şi de cel mai ilustru anonim public preşedintele este obligat să cedeze. Şi cedează pentru că nu poate merge împotriva curentului. A încercat s-o facă Ceauşescu...
Păcat... Pentru că adevărata problemă (cea a sănătăţii) rămâne nerezolvată. Pentru că a tăiat salarii, bugete şi pensii, a patronat mafia PDL şi corupţii din justiţie, a promovat incompetenţe şi slugi, Traian Băsescu nu mai poate fi azi în mod real PREŞEDINTELE ROMÂNILOR! Sigur, el este încă preşedinte pe statul de plată al bugetului, şi asta înseamnă că românii plătesc un preşedinte în care nu mai cred şi pe care nu-l mai susţin.

Băsescu ar trebui să lucreze la asta. Nu-i dau sfaturi, doamne feri, dar fără susţinere populară nu poate face nimic. Cu susţinere de la popor poate face orice, chiar şi împotriva Guvernului şi Parlamentului la un loc! Asta e (ar trebui să fie) o lecţie pentru el. Dacă o va învăţa, dacă se va adapta şi va câştiga alegerile din inimile românilor (astea nu pot fi corupte sau cumpărate) atunci va putea reveni cu proiectul... Cu oricare proiect! Până atunci, Traiane, teme-te de popor! Sau teme-te de toţi bulbucaţii şi editorialiştii de doi bani care îşi dau cu părerea! Pentru că, se pare, ei contează acum mai mult decât tine!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: