luni, 27 februarie 2012

Vladimir Putin cere recunoaşterea dreptului Iranului de a dezvolta un program nuclear

În articolul "Scenariu de razboi: ce sanse de reusita ar avea Israelul, daca ar ataca Iranul?", expertul german in tehnologie atomica si militara, Hans Ruhle, citat de Deutsche Welle, spune: "In Iran exista 25-30 de obiective care lucreaza, exclusiv, sau in principal pentru programul atomic al tarii. Sase dintre ele sunt obiective prioritare: combinatul pentru imbogatirea uraniului de la Natanz, centrul de prelucrare din Isfahan, reactorul pentru apa grea din Arak, fabrica de armament nuclear din Parchin, combinatul de imbogatire a uraniului Fordu si reactorul pentru apa usoara Bushehr.
Israelul dispune de avioane performante, capabile sa-l ajute in a distruge potentialul nuclear al Iranului. In ceea ce priveste sistemul de aparare antiaerian iranian, acesta este limitat. Toate avioanele sunt invechite si, daca reusesc sa zboare, nu ar fi decat o tinta facila pentru modernele aparate israeliene.Israelul se poate baza pe fortele sale armate. Militarii sunt bine pregatiti iar moralul acestora este mare. Astfel ca Israelul ar putea porni un atac asupra Iranului, care sa impiedice dezvoltarea programului nuclear al acestui stat, chiar daca cu multe riscuri. Putem sa ne permitem urmatoarea prognoza: daca Israelul reuseste sa neutralizeze elementele de baza ale programului iranian nuclear, acesta va fi scos din functiune pentru cel putin o generatie.
"

În articolul "Vladimir Putin propune ca Iranului să i se recunoască dreptul de a dezvolta un program nuclear civil", premierul rus Vladimir Putin declară: "Fără îndoială, Rusia este îngrijorată de pericolul în creştere al unui atac militar asupra Iranului. Dacă acest lucru se va întâmpla, consecinţele vor fi cu adevărat catastrofale. Reala anvergură a acestora este imposibil de imaginat. Propunem să-i fie recunoscut Iranului dreptul la dezvoltarea programului nuclear civil, inclusiv dreptul de a îmbogăţi uraniu. Dar aceasta să se facă în condiţiile unui control de încredere al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Dacă acest lucru va reuşi, atunci să fie anulate toate sancţiunile în vigoare împotriva Iranului, inclusiv cele unilaterale." În opinia sa, Occidentul se ocupă prea mult de "pedepsirea" anumitor state. "Una-două şi se apucă de sancţionat sau chiar ia bâta militară. Amintesc că nu suntem în secolul al XIX-lea şi nici chiar în al XX-lea"

În articolul "Scutul antirachetă prinde contur", aflăm că SUA au instalat deja un radar special în Turcia, radar care facilitează implementarea programului Scutului antirachetă. "Forţele americane au început echiparea bazei care găzduieşte un nou radar în Turcia menit a apăra Europa în faţa unui potenţial atac cu rachete din partea Iranului", a declarat într-un interviu pentru Associated Press, comandantul Armatei SUA din Europa, generalul Mark Hertling.
SUA susţin că scutul de apărare antirachetă urmăreşte să contracareze ameninţarea balistică a Iranului. În afara radarului din Turcia, scutul va conţine rachete de interceptare staţionate în România şi Polonia, patru nave cu capacităţi de apărare antirachetă la Rota, în Spania, şi un sediu operaţional în Germania. Radarul în bandă X din Turcia este parte a unui sistem menit a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie la înălţimi extrem de mari. Radarul este situat la o bază militară din apropiere de Kurecik, un oraş la circa 700 de km vest de frontiera cu Iranul. „Din perspectiva Armatei, planurile de apărare antirachetă se desfăşoară conform calendarului stabilit”, a spus Hertling.

De cealaltă parte, din articolul "Iranul a refuzat un transport de 500.000 de barili de titei catre Grecia" aflăm că Iranul începe să aplice la sânge decizia de a nu mai livra petrol statelor europene care sprijină acţiunile anti-Iran. Iranul a oprit saptamana trecuta şi exporturile de titei catre Franta si Marea Britanie.

În articolul "Iranul avertizeaza ca Israelul va fi distrus daca va lansa un atac militar", Ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, avertizeaza ca un atac israelian asupra instalatiilor nucleare iraniene va avea ca efect distrugerea Israelului.
Acestea sunt cele mai vehemente declaratii din ultima vreme ale unui oficial iranian de rang inalt.
Israelul a sugerat in mai multe randuri ca ar putea lansa raiduri aeriene asupra instalatiilor nucleare iraniene. Presedintele Israelului, Shimon Peres, a reiterat joi ca "toate optiunile" sunt mentinute, inclusiv o interventie militara, in cazul programului nuclear iranian. Statul Israel este un stat suveran. Are dreptul si capacitatea de a se apara de oricare amenintare", a declarat Peres, informeaza postul iranian Press TV, citat de Haaretz. "Iar cand spunem ca toate optiunile sunt pe masa, stim ce spunem", a insistat el.
Shimon Peres se va deplasa saptamana viitoare la Washington. La randul sau, premierul Benjamin Netanyahu se va intalni cu Barack Obama pe 5 martie. Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, este asteptat la Washington zilele urmatoare.
Occidentul si Israelul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme atomice sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.

Niciun comentariu: