luni, 10 decembrie 2012

Alegeri 2012: cine câştigă, cine pierde?


După primele rezultate parţiale prezentate de BEC se pare că avem parte de o victorie categorică a USL. Această alianţă a luat sub 60% din voturi, ARD cam 17%, PPDD sub 15%, iar UDMR 6%. Nu sunt rezultate foarte surprinzătoare. Ca să fiu sincer, singura "surpriză" (din punctul meu de vedere) este scorul slab obţinut de... USL! Alianţa socila-liberală conţine cel puţin patru partide: PNL, PSD, UNPR şi PC. La alegerile din 2008, PSD avea peste 30%, PNL sub 20% deci rezultă un 50%. Adunând şi PC+UNPR sărim de 50%. Deci, faţă de 2008, aceste partide au obţinut un plus de maxim 5%. În contextul în care guvernarea PDL a fost dezastruoasă (acest partid căzând de la 34% în 2008 la 17% în 2012, deci la jumătate!) PSD şi PNL nu au luat din aceşti nemulţumiţi decât un minim de vreo 2 procente fiecare, restul procentelor pierdute de PDL plecând masiv la PPDD. Aşadar, putem spune că PSD şi PNL şi-au păstrat grupul electoral propriu adăugând la acesta câteva rămăşiţe de la PDL. PPDD a explodat venind de la zero la aproximativ 15%, iar PDL a scăzut, dar nu chiar aşa dramatic cum se anticipa, rămânând cu un scor important, de 17%. 
Drept urmare, putem spune că USL se află în situaţia de a putea guverna liniştit. În timp, partidele din această alianţă vor mai lua - fără îndoială - câţiva parlamentari de la PDL şi PPDD, astfel încât susţinerea reală parlamentară va fi mult mai puternică decât o arată acum scorul din alegeri. 
E bine? E rău? Părerile nu pot fi decât subiective... S-a demonstrat că preşedintele Traian Băsescu este mai departe urât de popor. Apelurile sale disperate pentru susţinerea ARD nu au avut nici un ecou. Ponta a fost denigrat în fel şi chip, de cele mai multe ori pe merit, alteori aiurea. Da, este plagiator, este şantajabil, slab, dar deja toată lumea ştie asta şi cu toate acestea poporul l-a votat! Pentru că în România a fi hoţ sau diletant în politică nu mai este un defect important. Românii au un stil propriu de vot. Dacă guvernezi ţara şi o guvernezi prost atunci românii votează ÎMPOTRIVA ta, fără să conteze prea mult dacă cealaltă parte, beneficiarii votului "contra", sunt sau nu capabili şi competenţi! Aşa s-a votat în toţi cei 22 de ani de la Revoluţie încoace. 
Deci, USL are şansa de a guverna. Cu tot cu plagiatorul şef, cu alţi plagiatori şi incompetenţi, cu semi-analfabeţi, cu Gigi Becali printre ei, nu contează. Vor guverna ei pentru că PDL a guvernat şi a făcut-o prost şi foarte prost. Pentru că Traian Băsescu şi-a bătut joc ani la rând de necazurile acestui popor. Pentru că România anului 2012, după 8 ani de mandat Băsescu, arată jalnic. În acest context, PSD şi PNL, cu toate "defectele" pe care le ştim deja despre aceste partide, merită să guverneze! Alternativă nu este. PPDD ar fi fost o soluţie teoretică, dar asta numai pentru că sunt un partid nou pe piaţa politică. Însă PPDD nu a demonstrat încă nimic. Are şansa de a o face în mandatul acesta. Şi dacă activitatea PPDD va fi una frumoasă, la viitoarele alegeri ar putea fi soluţia pe care românii s-o folosească! Dacă nu, sau dacă se va dezintegra pe traseu, atunci vom rămâne în hora PSD-PNL-PDL până o să ni se acrească de tot de această viaţă politică!
Voi mai reveni cu păreri, analize şi estimări pe subiectul alegerilor parlamentare din această iarnă. Pentru că în aceste "calcule" putem vedea, bine sau rău, viitorul nostru, nu doar ca naţiune ci chiar ca persoane particulare. Mai emigrăm din România? Ne întoarcem în România dacă suntem deja emigraţi în Vest? Ce şanse avem în propria ţară? Vom vedea...

Cornel SABOU

Un comentariu:

Claudiu Minea spunea...

Oh, daaa! Nu vor face fata la frontiera asaltului dat de romanii care se vor grabi sa se intoarca acasa...