duminică, 23 decembrie 2012

Misterul "sărmăluţelor" de după gratii


Văd pe toate posturile TV ştiri despre mâncarea "specială" pe care o servesc persoanele private de libertate din Penitenciarele româneşti cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În primul rând vreau să le semnalez acestor ziarişti extrem de interesaţi de viaţa deţinuţilor (de două ori pe an, de Paşte şi de Crăciun) că termenul "deţinut" nu mai este de actualitate, ca să nu zic că este folosit abuziv sau ilegal! Legea îi numeşte pe oamenii închişi "persoane private de libertate", prescurtat P.P.L.. Cuvântul "deţinut" este specific perioadei comuniste şi cei mai superficiali continuă să-l folosească pentru că nu se obosesc să se documenteze pentru a afla care este apelativul modern corect! Recunosc că l-am folosit şi eu o perioadă, dar asta pentru că lumea nu înţelegea noul termen, pe care de asemenea îl foloseam în paralel. Dar să lăsăm asta şi să revenim la super-meniul primit de P.P.L. de Crăciun...
Vă spun pentru că am experimentat asta pe propria piele: dacă o persoană închisă în penitenciarele româneşti ar trăi DOAR cu mâncarea servită de sistem (în limita unei porţii de persoană) atunci ar muri de foame! Fără exagerare! Norocul multor persoane închise este faptul că mulţi alţii închişi acolo trăiesc cu mâncarea primită de acasă sau cu cumpărăturile pe care le fac la magazinul unităţii cu bani primiţi de la familii. Astfel, ceilalţi, care nu sunt susţinuţi de afară, pot mânca două sau trei porţii din mâncarea penitenciarului şi acest fapt îi ajută să supravieţuiască!
De Crăciun se servesc persoanelor private de libertate, în mod SIMBOLIC, câte una-două sarmale ameţite şi o felie de cozonac tăiată din rebuturile pe care firmele de panificaţie le vând sistemului. Sincer vă spun, de Crăciun NIMENI în penitenciare nu mănâncă lăturile servite de sistem! Chiar şi cel mai amărât dintre muritori primeşte un pacheţel de acasă cu mâncare specifică şi astfel "sărmăluţele" sistemului sunt aruncate la coş. De altfel, de sărbători adevărata problemă în penitenciare este faptul că "deţinuţii" (persoanele private de libertate - sper să vă obişnuiţi cu termenul, ca să fim în litera şi spiritul legii) nu au unde să păstreze toate alimentele pe care le primesc de acasă pentru că sistemul nu le oferă acestora condiţii potrivite pentru păstrarea produselor alimentare. 
Voi reveni curând cu vreo două articole despre Penitenciarul Baia Mare pentru că primesc iar semnale de acolo că administraţia continuă să producă abuzuri asupra P.P.L. Pe curând...

Cornel SABOU

2 comentarii:

Anonim spunea...

iti pregatesti terenul pt o noua reincarcerare?

Cornel Sabou spunea...

atât a putut produce creierul tău ca şi comentariu? trist... pentru familia ta care trebuie să suporte un asemenea retardat, nu pt mine!