joi, 3 ianuarie 2013

A murit un comunist împuţit: Sergiu Nicolaescu


Surprinzător poate pentru unii, nu mă număr printre admiratorii recent decedatului regizor român Sergiu Nicolaescu! Ba dimpotrivă, aş spune că personajul mi-a fost profund antipatic şi - mai mult decât atât - îl consider ca având unul din cele mai jegoase caractere din spaţiul public românesc!
În primul rând aş spune că acest Sergiu Nicoleascu a fos unul din privilegiaţii regimului comunist de până în 1989! Prinzându-se (cu oportunismul specific comuniştilor de carieră) de faptul că evenimentele din decembrie 1989 vor transforma profund ţara şi că vor aduce la putere o nouă generaţie de policieni (chiar dacă preluată din vechea gardă) Nicolaescu a ieşit în faţă pozând în mare revoluţionar şi profitând la maximum (la fel ca în timpul comunismului) de avantajele care puteau decurge din această calitate. Înainte însă să spun eu mai multe haideţi să parcurgem împreună ce se spune despre Sergiu Nicolaescu în prezentarea care îi este făcută pe siteul http://ro.wikipedia.org/wiki/Sergiu_Nicolaescu

Sergiu Florin Nicolaescu (n. 13 aprilie 1930, Târgu Jiu, România – d. 3 ianuarie 2013, Bucureşti, România a fost un regizor, actor şi politician român după 1989. A devenit cunoscut prin mega-producţii istorice ca Dacii (1966) şi Mihai Viteazul (1970), precum şi pentru seria de filme de acţiune centrate în jurul personajului fictiv Comisarul Moldovan. Nicolaescu a interpretat de asemenea rolul ilegalistului comunist Andrei în serialul de propagandă Pistruiatul.
Un alt gen predilect al lui Nicolaescu a fost filmul de război. În timpul filmărilor la Noi, cei din linia întâi, Nicolaescu a adus distrugeri grave Mănăstirii Văcăreşti, fiind manevrate tancuri şi folosite petarde şi aruncătoare de flăcări în incinta mânăstirii. Un raport al Muzeului de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti menţiona „fracturarea crucii din marmură a unuia dintre ctitorii mănăstirii, domnitorul Constantin Mavrocordat; forţarea lacătelor şi a drugilor de fier care închideau paraclisul, precum şi a uşii altarului Bisericii Mari”.
După Revoluţia din 1989, a fost senator din partea FSN, PDSR şi PSD. A condus Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din 1989, care a fost acuzată de falsificarea adevărului. Ultimele sale filme, printre care Orient Express, 15, Supravieţuitorul, Carol I şi Poker (film) au fost întâmpinate cu răceală de critica de specialitate, Nicolaescu fiind de asemenea criticat pentru câştigarea de finanţări publice prin CNC pentru filmele sale.
Stilul său regizoral este caracterizat de o tendinţă bombastică spre auto-înscenare, Nicolaescu jucând adesea eroii principali ai filmelor pe care le regiza (seria Comisarul Moldovan, Nemuritorii, Mircea (film), Carol I etc). Andrei Gorzo, criticul de film al revistei Dilema Veche, scria despre Nicolaescu în rolul lui Carol I „Regele lui Nicolaescu e doar o altă fantezie de-a lui Nicolaescu despre sine, cum era şi prinţul lui din Orient Express (care la un moment dat se declara «un model vetust, înţelegînd prin asta că e prea mare pentru spiritele meschine ale generaţiilor mai tinere) sau comisarul lui din Supravieţuitorul (care la rîndul lui se prezenta ca un anacronism, înţelegînd prin asta că oameni de calibrul lui nu se mai fac). În fanteziile lui, el a fost întotdeauna the king - de fapt, King Kong: un uriaş care e singurul din specia sa, care, supravieţuind, a ajuns într-un timp care nu e timpul său, într-o lume care nu-l mai vrea”. Răspunzând unei critici aduse de Nicolaescu „minimalismului nejustificat” al Noului val din cinematografia română, regizorul Cristian Mungiu a rezumat creaţia lui Nicolaescu la „călărit în filme cu replici din cartea de istorie” 

Nu mai continui cu citatul deşi în textul de pe wikipedia mai apar şi trimiteri concrete la faptul că Nicolaescu era un turnător la Securitate, că se prezentase personal la Ceauşescu pentru a turna diverse persoane din cinematografie sau că acesta ar fi putut avea chiar gradul de general în Securitate! De altfel, e foarte clar că regizorul nu ar fi putut beneficia în acele timpuri de finanţări atât de masive la filmele sale idioate decât prin intervenţia personală a lui Nicolae Ceauşescu. 
Pe de altă parte nici filmele sale nu sunt chiar aşa de impresionante. Ba dimpotrivă, aş spune că abia aştept să scap de modelul de film Nicolaescian în care personajele stau drepţi şi recită replicile de parcă întreg filmul se joacă la radio, nu pe TV sau în cinematografe! N-aveţi decât să revedeţi filme de-ale sale şi să observaţi stilul enervant în care se jucau rolurile, complet idiot după părerea mea. Pe vremea aceea însă niciunul din noi nu ştiam aprecia gradul de profesionalism al unui actor şi ne lăsam furaţi de explozii şi călăreţi şi luptele cu săbii etc...
Pentru că a murit nu vreau nici să-l vorbesc prea mult de rău. Dar dacă e adevărat că morţii trăiesc prin sufletul lor într-o altă dimensiune din care pot vedea ce se mai întâmplă în lumea noastră atunci aş vrea să vadă şi el acum că înafară de mulţimea de prosternaţi în faţa "realizărilor" lui mai există şi oameni care, cunoscându-i caracterul mizerabil, ştiind ce lichea ordinară a fost la viaţa lui, nu se pleacă cu pioşenie în faţa cadavrului său ci mai degrabă aruncă pe direcţia respectivă un scuipat! Sergiu Nicolaescu nu merită nimic din partea noastră. S-a înfruptat el din banul public mai mult decât a meritat, de ce să-i mai fim noi slugi pioase după moarte? Ducă-se-n Iad, acolo unde este locul scârboşenilor comuniste gen Sergiu Nicolaescu! Să-ţi fie ţărâna grea, King-Kong şi-s curios acum pe unde vei scoate cămaşa în faţa lui Ceauşescu, căci îl vei întâlni curând!!! De Dumnezeu nu mai zic nimic... 

Cornel SABOU

Update: aud şi văd la TV că Sergiu Nicolaescu va fi incinerat şi nu înmormântat, motiv pentru care nu va putea beneficia de o slujbă creştinească de înmormântare. Este, dacă vreţi, o dovadă în plus asupra caracterului comunist al acestui personaj sinistru! Aşa să se şi întâmple, să fie ars în crematoriu! Nu merită mai mult, nu merită un preot lângă capul său şi nici un loc de veci în Cimitirul Belu unde stau îngropaţi Eminescu şi alte foste valori româneşti! Cred că decizia de incinerare îi aparţine şi că soţia sa nu face decât să-i respecte acestuia dorinţa. Un comunist nu suportă faptul că va fi petrecut la groapă de un preot. Sergiu Nicolaescu nu merită o groapă!

6 comentarii:

Delia spunea...

TOTAL DE ACORD. TOTAL...

Cornel Sabou spunea...

Multumesc Delia... M-am uitat si eu zilele astea la "manifestarile" de asa-zisa simpatie. Lumea aceea din strada chiar nu poate accepta ideea ca Nicolaescu nu era decat un imputit de comunist, deloc crestin. Restul bagatorilor in seama nu sunt decat oameni care se lasa luati usor de val, indiferent unde-i duce valul asta. Daca asculti cu atentie insa informatiile care apar pe ici-colo despre viata regizorului nu poti sa nu te scarbesti de un asemenea "erou"!

Delia spunea...

Am cautat opinii asemanatoare cu a mea dar nu am gasit, oamenii sunt ca oile, e uluitor.Pe blogul tau am gasit singura parere documentata logic, clara si rasunatoare despre acest om.Parca le e frica, le e rusine sa gandeasca, sa asculte si sa auda, le e lene sa iasa din "randul lumii".

Cornel Sabou spunea...

Sentimentul acesta, al omului, de aderare la turmă, este explicat în detaliu de psihologii profesionişti. Până la un punct nu e de condamnat, poate fi înţeles. Dar atunci când îţi anulează propria personalitate şi te face să devii doar o clonă a "ciobanului", când îţi inhibă propriile-ţi trăiri şi când te opreşte să te manifeşti sănătos, aşa cum eşti tu, atunci e grav! Pentru că poate naşte în spaţiul public monştri cu chip de om!
Să faci dintr-un comunist care n-are efectiv niciun merit real un simbol şi un "erou" e mai mult decât prostie, e chiar generalizarea sentimentului de turmă la români! De aceea am simţit că trebuie să ies din tăcere şi să-mi exprim public părerea cu privire la Sergiu Nicolaescu. Nu faceţi martiri din călăii voştri! Cam acesta-i mesajul...

Anonim spunea...

Oare tu, Cornel Sabou, esti un mare frustat? Jurnalist nu poti fi la modul la care folosesti cuvinte suburbane...
Vise placute !

Cornel Sabou spunea...

Am vise foarte placute stimate anonim! Poate spre diferenta de tine! Din fericire, calitatea de jurnalist nu e stabilita de persoane ofuscate pe expresiile dure ce descriu realitatea dura! N-ai decat sa nu-ti placa... Parerile si ideile diferite fac parte din frumosul joc social democratic. Daca dta cauti locuri in care gunoaiele sociale sunt omagiate atunci du-te in China sau Coreea. De Nord!