luni, 4 februarie 2013

Obsesia politicianistă anti-mass-media


Văd tot mai des pe TV reacţii extrem de dure ale politicienilor împotriva anumitor mijloace de informare în masă. Cele mai recente şi mai importante sunt cele ale lui Traian Băsescu împotriva Trustului INTACT (care deţine posturile TV Antena 1 şi 3) şi împotriva RTV (condusă de un parlamentar PSD), ale lui Crin Antonescu împotriva RTV sau ale lui Victor Ponta împotriva B1 TV, dar exemplele ar putea continua. Cireaşa de pe tort în această problemă a fost raportul MCV al Comisiei Europene care reproşează unor televiziuni din România (în fapt, fiind vizate tot Antenele!) faptul că efectuează presiuni asupra justiţiei!

Haideţi să vă spun cum stau lucrurile în aceste chestiuni şi mai ales unde şi de ce nu stau bine!
Eu sunt jurnalist independent de aproape 20 de ani. În timpul acesta am învăţat să discern şi să observ exact cum servesc anumite mijloace de informare în masă diferite interese politice sau de afaceri, cum protejează sau promovează anumite interese, politice sau de altă natură. Am învăţat şi să le accept şi să le văd ca făcând parte dintr-un joc normal de interese într-un stat de tip democratic românesc. Adică, patronii media sunt oameni influenţi, interesaţi de câştig financiar şi cum trăim într-o ţară cu economie de piaţă insuficient consolidată devine aproape normal ca mijloacele de informare în masă dependente de aceşti mari patroni media să aibă interferenţe cu liderii politici, creând curente de opinie pro sau contra acestora, în funcţie de interesul de moment al patronului. 
Aşa se face că în România s-au dezvoltat deja mijloace de informare în masă care au un curent clar demonstrat cu privire la interesele politice pe care le apără. Cele mai flagrante sunt cele pro-Băsescu (B1 TV, Evenimentul Zilei), cele pro-USL (Antena 1 şi Antena 3) şi fostul OTV (Pro-PPDD). 
Ceea ce nu pot înţelege este de ce liderii politici nu acceptă această realitate şi nu se conformează ei fără să mai acuze şi să arate cu degetul într-un fel aproape penibil! Astfel, Băsescu acuză interesele Antenei 3, dar nu zice nimic de interesele B1 TV! La fel, Ponta şi Antonescu acuză B1 TV de partizanat, dar uită că şi Antenele sunt partizane! Atâta vreme cât ei, liderii politici, au acceptat şi (de fapt) au creat această stare de lucruri ar trebui să accepte consecinţele normale care decurg din asta. Ai vrut să ai posturi TV care să lupte necondiţionat alături de tine, trebuie să accepţi şi ideea că adversarul procedează la fel, asigurându-şi şi acesta o susţinere identică. Mai departe, războiul nu trebuie dus împotriva posturilor TV ci împotriva adversarului, prin argumente inteligente şi prin forţa personalităţii proprii.  Politicienii însă se încrâncenează în lupta împotriva "pionilor" şi nu în lupta împotriva "regelui"! De aceea a şi căzut OTV, pentru că în combaterea acestuia s-au unit şi USL şi pro-Băsiştii!

Eu am spus că înţeleg şi accept această stare de fapt, dar toate până la o limită. Adică, mă aşteptam ca în virtutea acestor interese ale mijloacelor de informare în masă să fie scoase la lumină, în planul public, informaţii şi "cazuri" menite să atace sau să apere care să conţină date REALE despre cei aflaţi în luptă. Cum pe mine mă interesează ADEVĂRUL despre cei care ne conduc, îmi spuneam că tot este un bine în această atitudine slugarnică a mass-media deoarece astfel vom afla mai multe din secretele care compun viaţa celor aleşi, fiecare parte urmând să "producă" dezvăluiri despre adversar şi să le mediatizeze prin mijloacele de informare de care dispune. Au fost, nu puţine, asemenea cazuri, dar au fost şi cazuri inventate, departe de adevăr şi realitate, şi asta m-a dezamăgit profund.

Sper doar ca pe viitor, oamenii din presă, mercenari ai taberelor politice aflate în conflict, să se bată strict cu arma adevărului despre "inamic" şi nu cu poveşti nemuritoare inventate la gura sobei, la un pahar de whisky! În rest, nu sper deocamdată ca presa românească să redevină ce a fost cândva, la începuturile democraţiei noastre, adică o armă independentă, a cetăţeanului împotriva abuzului de stat!

Niciun comentariu: