marți, 19 martie 2013

Adrian Năstase, un actor grăbit

Toată lumea ştie acum că Adrian Năstase s-a liberat din închisoare. Multă lume comentează evenimentul, iar părerile sunt frumos de împărţite :) Pesediştii (dar nu numai ei) îl aşteptau de mult şi îl primesc înapoi cu braţele deschise. Asta mi se pare firesc şi normal. Năstase le-a fost tată şi mamă mulţi ani, iar o condamnare (suspectă de influenţe politice) nu poate şterge asta. Adversarii marşează pe idealisme ieftine de genul "e un condamnat, un infractor, nu mai are ce căuta printre noi etc". Pe scena politică românească nu avem încă acei cavaleri în caracter care să-şi privească adversarul cu respect şi nobleţe, oricare ar fi acesta şi de oriunde ar veni. Poate şi pentru că politicienii noştri nu au forţă. Nu pot câştiga lupte prin duel direct, cavaleresc. De altfel, ei nici nu ies la duel, ei plătesc mercenari care să le facă treaba!
Năstase, dacă nu este încă, va deveni un fel de fenomen. Toată ţara va sta cu ochii larg deschişi pe mişcările lui. Va reveni în politică? Dacă da, de ce o va face şi când? Şi mai ales cum? Dacă va prinde din nou puterea se va răzbuna? Întrebările sunt mult mai numeroase... 
Năstase a trecut printr-o experienţă care, paradoxal, îl va ajuta mult mai mult pe viitor decât l-a ajutat vreodată pregătirea sa sau experienţa acumulată la vârful puterii. Năstase a cunoscut prăpastia, a experimentat deşertăciunea. Putem spune chiar că a cochetat cu moartea. A fost în iad la propriu, trăindu-şi o dramă în care era actor principal, iar scenariul îl scriau alţii. A supravieţuit nu doar în plan fizic. A supravieţuit cum alţii n-au avut norocul sau priceperea s-o facă. Veţi vedea în perioada următoare un alt Năstase decât aţi fost obişnuiţi. Un Năstase mai matur... Veţi spune că el a fost matur. Neah, nici nu se compară! În maturitatea sa trecută şi-a chemat adversarii să-i numere ouăle. Ăştia, neştiind de glumă, chiar au venit să i le numere. Şi la percheziţiile pe care le-a îndurat în puşcărie vă spun că lui Adrian Năstase chiar i-au fost numărate! Deci? Ce glume credeţi că va mai face acum Năstase?
Năstase nu e Becali. Becali, când a ieşit (după doar câteva zile de detenţie) se jura si pe mama si pe tata că va fi altfel, că nu va mai jigni pe nimeni etc. Aiurea. Minunea a ţinut 24 ore după care lupul tot lup, a ieşit iar la furat de oi... Năstase are alt aluat. Poate n-o să se jure pe nimic. Poate n-o să promită nimic. Poate... n-o să spună nimic sigur! Dar - dacă va fi aşa - asta nu se va întâmpla pentru că Adrian Năstase nu ştie nimic! Becali era şi este un idiot. El niciodată nu ştie ce vorbeşte. Năstase dacă tace, atunci vorbeşte mai mult decât Becali în 2 ore de emisiune la RTV! Şi Năstase dacă vorbeşte... hm, atunci vă garantez că nu de ouă va aduce vorba!
Nu pun în discuţie vinovăţia lui Năstase. O fi vinovat de multe şi n-o fi fost el pedepsit pentru toate câte le-a făcut. Nici nu mă interesează vinovăţia lui. Eu deja îl urmăresc ca fenomen social. Ca formă de manifestare a naturii! Umane! Să-l urmărim împreună şi vă garantez că va fi un film interesant :) Un alt film... Cu Adrian Năstase tot în rolul principal, dar de astă dată cu scenariul scris de el! Merită! :)

Cornel SABOU

Niciun comentariu: