duminică, 26 ianuarie 2014

Cine mai trebuie să fie demis în urma accidentului aviatic

Cel puţin patru persoane mai trebuie să demisioneze sau să fie demise după accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Este vorba de Ministrul Transporturilor Ramona Mănescu, de Secretarul de Stat Raed Arafat, de şeful STS Marcel Opriş şi de prim-ministrul Victor Ponta. Când spun acest lucru mă refer la responsabilităţile directe pe care aceşti oameni le aveau în situaţia de urgenţă creată sau la modul în care s-au comportat pe timpul desfăşurării crizei.

Ramona Mănescu, Ministrul Transporturilor, trebuia să coordoneze (conform legii – H.G. 741/2008) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. N-a făcut-o, habar n-avea că trebuie să existe un asemenea comandament, că trebuie să-l conducă şi că avea astfel responsabilităţi DIRECTE pentru salvarea victimelor! Ţinând cont că nu şi-a făcut datoria conform legii şi că din această cauză au murit doi oameni, demisia sau demiterea Ramonei Mănescu se impune cu prioritate!

Raed Arafat, Secretar de Stat, este principalul responsabil pentru modul în care funcţionează Serviciul de Urgenţă în România. Pentru că el este cel care a creat acest Serviciu şi l-a dezvoltat în timp, lui Arafat i s-au adus mereu laude şi a primit numeroase distincţii. În cazul de urgenţă, însă, din Munţii Apuseni, acest Serviciu s-a dovedit nefuncţional! Sistemul creat de Arafat nu a fost capabil să ajungă la victimele prăbuşite cu avionul şi nici să-i salveze pe cei doi care au murit. S-a dovedit astfel că invenţia marca Arafat este bună doar în condiţii climatice ideale, la câmpie doar, nu şi la munte. De asemenea, procedurile interne create de Arafat au dus la situaţii incredibile de genul celei în care o ambulanţă a refuzat să dea sătenilor care salvau victime tărgi pentru purtarea răniţilor, fapt care i-a obligat pe acei oameni inimoşi să improvizeze tărgi din crengi de brad şi pături. 
În aceste condiţii, cred că demisia/demiterea lui Raed Arafat se impune cu necesitate, iar noul conducător al acestui Serviciu de Urgenţă trebuie să flexibilizeze maniera de abordare a evenimentelor astfel încât să poată fi realizat cu prioritate SCOPUL acestui Serviciu, respectiv salvarea victimelor! De asemenea, dotarea Serviciului trebuie făcută astfel încât acesta să poată intervenii în orice condiţii şi în orice loc. Un Club privat de “Off-Road” a putut ajunge la victimele din munţi, Serviciul lui Arafat nu a putut! Tractorul sătenilor a putut urca până la epavă, serviciul lui Arafat n-a fost capabil. Cred că a-ţi dovedi “profesionalismul” doar în condiţii ideale (vară, câmpie, ziua etc) nu e un argument de vreme ce atunci când apar situaţii de urgenţă în condiţii speciale Serviciul nu mai este capabil să intervină.
Arafat şi-a făcut datoria... A înfiinţat acest Serviciu şi l-a dezvoltat până la o anumită limită. A arătat, a dovedit că nu poate mai mult. Cred că este cazul să-i mulţumim pentru ceea ce a făcut şi apoi să ne debarasăm de serviciile sale! România nu poate sta blocată la nivelul pe care îl are Arafat! România trebuie să se dezvolte la nivelul maxim pe care îl poate permite bugetul şi competenţa şi pe care - până la urmă - îl cer evenimentele!

Marcel Opriş, şeful STS, este direct responsabil pentru că serviciul său nu a fost capabil să identifice corect locul prăbuşirii avionului, respectiv locul din care supravieţuitorii lansau apeluri S.O.S.  prin intermediul telefonului mobil. Această simplă constatare (evidentă pentru toată lumea) este suficientă ca să justifice demisia/demiterea lui Marcel Opriş. Când spun asta plec de la premisa că STS avea capabilitatea tehnică de a localiza exact locul, dar nu a făcut-o. În aceste condiţii, nu există alternativă democratică decât schimbarea din funcţie a celui care nu a folosit adecvat dotarea tehnică a Serviciului său pentru a salva victimele accidentului. 

În fine, prim-ministrul Victor Ponta se face vinovat de faptul că nu s-a implicat DELOC în situaţia de criză apărută. În vreme ce ministerele sale nu funcţionau pentru a gestiona situaţia el însuşi nu funcţiona în nici un fel! Într-un fel, am putea spune că Ministerele au urmat exemplul şefului lor! Atâta vreme cât Victor Ponta este prim-ministru, iar ministerele din subordine nu funcţionează în situaţii de criză, iar din această cauză mor oameni, putem spune că Victor Ponta este responsabil! Din aceste considerente, demisia/demiterea sa se impune de urgenţă!

Nu mă aştept ca în zilele următoare cei patru să-şi piardă funcţiile. Eu am scris aici doar ceea ce ar trebui să se întâmple dacă am avea un stat democratic funcţional. În mod logic, normal, dacă aceşti patru oameni nu sunt demişi, dacă nu sunt schimbaţi imediat din funcţii, atunci supremul preţ pentru nefuncţionarea Statului ar trebui să-l plătească preşedintele ţării, Traian Băsescu, cel care s-a lăudat în ultimii ani cu... reforma Statului! Ori, dacă reforma se dovedeşte a fi un eşec, atunci... ce ar mai fi de spus?

Cu speranţa că România este – totuşi! – un stat european, construit pe norme şi principii consacrate, pe obligaţii asumate, pe Convenţii semnate şi implementate, aşteptăm în zilele următoare demisia sau demiterea celor patru oameni care se fac vinovaţi de moartea Aurei Ion şi a lui Adrian Iovan şi care încă îşi păstrează funcţiile în care s-au dovedit a fi incompetenţi!

Cornel SABOU

Un comentariu:

Anonim spunea...

Rusine celor ce au votat un asemenea prim ministru. Este evident ca de la cap se impute pestele, vorba proverbului. Acum in ceasul al miilea ar fi cazul ca tot poporul sa se uneasca si sa faca "curatenie" in mocirla in care ne-au adus lichelele comuniste. In ministerele noastre sunt clanuri ce actioneaza in scopuri personale ....iar poporul este ca I Inexistent. Degeaba urla unele posturi tv. cautand sa arunce mortii in ograda vechii guvernari ca matea problema se afla in present. Ce mai asteptam, sa fim cu totii exterminati....din pricina lipsei de profesionalism si omenoe a celor sus-pusi????? Motii au dat o lectie intregii tari, dar nimeni nu si-a amintit ca si fostul premier, atat de hulit de clanurile incompetentilor, are obarsia chiar in acea zona a accidentului aviatic. Nu cred ca trebuie sa politizam un asemenea tragic eveniment, ci mai cu seama as trage semnalul de alatma pt. aceasta natie sa ia exemplul motilor si sa treaca serios la treaba. Lichelele sa plateasca pt. Tot ce s-a intamplat, sa lasam scandalirile si manipulatile cu televizirul si sa ne punem pe treana ca ne rad toate tarile de circul pe care il oferim tuturor. Sa auzim numai de bine .