luni, 31 martie 2014

NATO şi mica minciună din Afganistan

Pentru că zilele acestea s-au sărbătorit 10 ani de când România este membră NATO mulţi oficiali români (inclusiv preşedintele Băsescu) au menţionat faptul că România a participat la războiul din Afganistan ca o obligaţie derivând din statutul de membru NATO. S-a repetat astfel de mai multe ori faptul că participarea la acest război s-a făcut sub comanda NATO şi că aceasta este o obligaţie pentru statul român şi de asemenea o mândrie. 

În primul rând voi demonta această minciună amintindu-vă doar două date esenţiale: România s-a alăturat coaliţiei militare care a atacat Afganistanul în anul 2001, în baza Hotărârii nr. 38 din 21 decembrie 2001 a Parlamentului României, care acorda Guvernului împuternicirea de a stabili forţele, mijloacele, finanţarea şi condiţiile în care se va asigura această participare. România a intrat în acest război în 2001, iar membră NATO a devenit abia în 29 martie 2004! Aşadar, ce calitate NATO avea România în 2001 şi încă 3 ani după aceea? Ce obligaţii NATO avea România pentru a participa la războiul din Afganistan în perioada 2001-2004? Nici una! Participarea la acest război a fost o acţiune benevolă, oportunistă, o decizie luată de autorităţi pentru a intra în graţiile marilor puteri care duceau în spate cu adevărat războiul din Afganistan.

De asemenea, mai menţionez următoarele. Războiul din Afganistan a început şi s-a terminat (în faza sa principală) sub comanda SUA şi Marii Britanii. Forţele militare implicate în război au reprezentat o Coaliţie militară internaţională formată ad-hoc, din mai multe state, fără ca NATO să fie implicată în vreun fel. Abia în anul 2003, NATO a fost solicitată să preia comanda forţelor din Afganistan pentru a ajuta la stabilizarea ţării şi la întărirea autorităţii noii puteri afgane. Războiul principal se terminase, confruntările care au urmat (continuând până azi) fiind duse împotriva unor insurgenţi (aşa numiţii terorişti) care acţionau de capul lor prin tot felul de acte sinucigaşe sau atentate cu bombe artizanale. 

Drept urmare, corect din punct de vedere istoric este să spunem că participarea la războiul din Afganistan nu s-a făcut sub autoritatea NATO, România nefiind membru NATO atunci când s-a implicat în război, iar NATO nefiind implicată în nici un fel în primii doi ani de război. Abia din 2003, de când NATO a preluat comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) şi din 2004, de când România este membră NATO se poate spune că România acţionează sub mandat NATO în Afganistan. 
În fine, poate nu este atât de important să ştim toate aceste mici amănunte. Sau poate, dimpotrivă, este important să înţelegem de ce astăzi militarii români mai mor prin Afganistan!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: