joi, 5 mai 2016

Sansa lui Chereches

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a luat mita, a fost prins in flagrant, apoi a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii DNA dupa care, prin decizia instantei de judecata, i s-au dat alte 29 de zile de arest preventiv.  Stiu ca sustinatorii lui Chereches sunt oarecum orbiti in acest moment de socul evenimentelor, de aceea vreau sa-i ajut sa inteleaga exact in ce situatie se afla acum primarul lor.

In primul rand trebuie sa va spun ca situatia lui Chereches nu e singulara, nu e o exceptie. Ca sa intelegeti unde se poate ajunge in scurt timp am sa va dau ca exemplul situatia altui primar din Romania care a fost exact in aceiași situatie in care se afla acum primarul de Baia Mare.

In noiembrie 2015, Mihai Stepanescu, primarul din Resita, a fost arestat pentru luare de mita.


In aprilie 2016 (deci la doar cateva luni distanta), Stepanescu primeste din partea instantei o condamnare de 3 ani inchisoare cu executare!


Cam asta este modelul dupa care vor evolua evenimentele si in cazul Chereches. Nu va amagiti!  Ceea ce incepe asa cum a inceput se va termina asa cum s-a demonstrat deja in cazul primarului din Resita, cu o condamnare la inchisoare cu executare! Pe Catalin Chereches il asteapta ani grei de inchisoare!

Dar...

Lucrurile s-ar putea schimba intr-o oarecare masura (nu mult, dar semnificativ!) in favoarea primarului infractor! Nu stiu daca ar putea chiar scapa definitiv de condamnare, dar s-ar putea eventual alege cu o condamnare cu suspendare sau (daca il ajuta... cei de sus!) chiar cu castigarea libertatii imediate! Conditia obligatorie pe care o identific eu pentru ca Chereches sa beneficieze de anumite „avantaje” este ca acesta sa accepte sa colaboreze cu procurorii pentru identificarea, documentarea si probarea altor fapte de coruptie savarsite de persoane importante din aparatul de stat roman!
Nu am informatii din „interior”, dar stiu cum lucreaza autoritatile. Regula nu este prinderea unui „peste mic” ci identificarea unei posibile retele de coruptie cu ramificatii mai mari si mai importante decat luarea de mita dintr-o plata pentru FCM Baia Mare! Daca Catalin Chereches va intelege asta se va putea salva intr-o oarecare masura. Depinde de cat de importanta calitativ si cantitativ va fi colaborarea sa cu procurorii. Ca sa INTELEAGA insa asta, Chereches trebuie mai intai sa-si inteleaga exact situatia de ACUM! Sa renunte la aerele arogante de atotputernic si sa-si apere interesul de moment pentru ca altul, de viitor, nu prea are. Oricum cariera sa politica este terminata. Daca este intelept isi poate salva, insa, viata, sanatatea si libertatea!

Catalin Chereches nu e un om prost. Este doar putin bolnav de el insusi asa cum sunt multi politicieni din Romania care atunci cand ajung intr-o functie „importanta” se cred dumnezei. Si multi dumnezei de astia sunt acum dupa gratii facand ani grei de puscarie. Asta si din cauza ca la momentul potrivit nu au inteles care este sansa lor! Cand reusesti sa-i fraieresti pe altii... ok, continua daca asa vrei! Dar cand esti prins... gata, totul s-a terminat! Intelege asta! Deschide-ti ochii! Priveste realitatea! Nu te mai amagi! Nu incepe sa crezi chiar tu in minciunile cu care ii prostesti pe altii. Nu fii tu propria ta victima!

Legea romana prevede acordarea de facilitati pentru infractorii care colaboreaza cu autoritatile pentru demascarea altor infractiuni. Daca Chereches va alege sa faca asta va fi un gest si o fapta mult mai buna decat incapatanarea de a poza intr-o persoana fara cusur, victima in razboiul mafiilor. Stiu ce cred „analistii” zilei... Chereches e victima unuia sau altuia care i-a inscenat, i-a pregatit, ia copt tot feluri de lucruri murdare ca sa-l scoata din joc etc... ZERO! Cu ganduri de astea s-au amagit toti smecherii fraieri din politica romaneasca si care infunda acum puscariile. Vreti ca Cherechesul vostru sa fie la fel, un detinut care face apelul de doua-trei ori pe zi si care se bucura cand pune mana pe un telefon mobil ca sa vada un fund sexi pe facebook??? Daca vreti sa iasa din asta atunci nu trebuie decat sa-l ajutati sa-si deschida ochii. Sa colaboreze cu procurorii. E mai important pentru noi, ca societate, sa identificam cat mai multe ramificatii din mafia politica autohtona ca sa salvam Romania. Nu Chereches e scopul, oricat ati vrea voi, unii, sa credem asta. Vreti o dovada? Sa colaboreze cu procurorii si va scapa! Poate nu de tot, nu curat pentru ca... nu este curat! Dar nu va mai dormi langa un tigan, hot de gaini, si nu-si va ascunde mancarea sub perna. Va putea fi OM! 

Ramane acum de vazut daca intr-adevar VA PUTEA! Pentru ca, pana la urma, nu e doar o chestiune de vointa. Ca sa faci schimbari radicale in viata ta trebuie sa ai si putinta! Vom vedea...

Pe curand...


Cornel SABOU

Niciun comentariu: