miercuri, 4 mai 2016

Urmările arestării primarului de Baia Mare

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a fost prins in flagrant in timp ce lua mita si a fost arestat pentru 30 de zile. In acest timp, candidatura sa pentru un nou mandat de primar era înregistrata la Biroul Electoral Judetean fapt care ii permite acestuia sa participe in alegerile locale chiar daca este arestat. Ce se va intampla daca arestatul Chereches castiga alegerile? Probabil vom avea un primar interimar pana ce se va da o sentinta definitiva in acest dosar, iar daca primarul se va alege cu o condamnare definitiva se vor organiza din nou alegeri pentru functia de primar in Baia Mare. Toate acestea se pot intinde in timp pe unu-doi sau chiar trei ani, caz in care se poate spune ca municipiul nostru va „trai” complet izolat pe scena Romaniei! Cine va veni sa investeasca intr-un oras fara primar sau cu primar la puscarie? Cati bani va aloca Guvernul pentru Baia Mare cata vreme Baia Mare nu are un primar? Cum va putea negocia Catalin Chereches interesele orasului dintr-o celula de pe Gherla?

Asadar, o eventuala re-alegere a lui Catalin Chereches in functia de primar pare a fi extrem de daunatoare pentru cetatenii orasului. Va dati seama ca ORICE ar spune acesta in campania electorala este lipsit de consistenta? „Voi face, voi realiza...” etc... Ce sa mai faca el de dupa gratii? Nimic, e clar! In lupta nu ramane decat orgoliul sau, banii sai si lupta sa cu alte mafii politice sau cu justitia. Nimic insa din ce ar trebui (teoretic) sa fie „pe masa”, adica interesul nostru legitim de cetateni ai municipiului Baia Mare.

Daca acest Chereches participa la alegerile locale nu e imposibil sa castige. Din pacate, zic... Si zic asta nu pentru ca as avea simpatii politice (altele) ci pentru ca ma raportez strict la interesele legitime ale oamenilor de rand din acest oras. Si nu mi se pare ca ar fi in interesul comunitatii noastre sa alegem un primar care e la puscarie. Decat daca avem interese PERSONALE in aceasta problema, dar interesele personale ale unuia sau altuia nu fac acum obiectul scrierii mele.
Drept urmare, cred ca daca baimareanul ar vota pentru binele comunitatii din care face parte ar trebui sa aleaga pe unul din ceilalti candidati inscrisi in cursa electorala si nicidecum pe Catalin Chereches. Asta ar fi logica sanatoasa, dar nu ma astept neaparat ca evenimentele sa se desfasoare dupa asemenea criterii. Pentru ca exista si o logica nesanatoasa la fel de „valabila” ca si cea exprimata anterior...

Voturile pot fi cumparate, stim cu totii asta. Prin diversi „lideri” locali care influenteaza comunitatea sau parti din aceasta. Nu stim cati bani mai are acum la dispozitie Catalin Chereches. Probabil nu multi daca s-a aruncat flamand pe niste „maruntis” de la buget. Daca totusi are, atunci nu-i va fi chiar imposibil sa cumpere cateva constiinte. Vreo doi-trei lideri ai tiganilor, cativa patroni mici sau mari, vreo doi-trei jurnalisti, cateva pitipoance sexi si la ce prezenta slaba se anunta la vot gata victoria! Lumea influentata de astia platiti, cei cu judecata ingusta si limitata la slogane de genul „a facut ceva”, gagicile slabe de inger care isi spun „vai saracul, ce simpatic e” pot aduce majoritatea... Nu e imposibil. Depinde foarte mult si de ce anume vor face contracandidatii sai. Daca acestia, insa, se vor limita la voturile aparatului de partid, atunci... se anunta vremuri grele si urate pentru municipiul nostru!
Pe curand...


Cornel SABOU

8 comentarii:

tisatescu spunea...

CORNEL PRIETENE ESTI DEPASIT! TU CREZI CA SE JOACA CRUCE, DAR AICI E POKER SADEA numai si numai la KACEALMA!
Ce scrii tu sunt amintiri de catedrala ,vino si te documenteaza! te ajut cu drag si cu ce stiu! sper ca nu te teleghideza o falca.

Cornel Sabou spunea...

Daca mi te adresezi cu "prietene" ar trebui sa ma cunosti si SA STII ca eu NICIODATA nu scriu la comanda, pe bani, manipulat sau facandu-le altora jocurile. Scriu ce cred, ce stiu si ce pot! Nu ma confunda cu trecutul tau sau cu prezentul altora! Te rog!
In alta ordine de idei... joc foarte prost poker si foarte bine cruce! Asa ca joc ce stiu mai bine! Nu-mi pasa cine si ce profita din gafa lui Chereches. Nu ma intereseaza cine i-a "copt-o" sau cine l-a asteptat dupa colt ca sa i-o traga. Kake a picat pe greseala sa, pe pofta sa nebuna dupa bani. Nu e o victima. Daca isi facea corect si cinstit jobul nimeni nu-i putea face nimic. Ar fi fost de neatins. Asa insa... e un interlop politic la fel ca atatia altii! Nu a fost nimic mai mult toata viata sa...
Daca doresti sa-mi impartasesti anumite lucruri te ascult cu draga inima. Tot ce-ti pot promite, tie si oricui citeste acest blog, e ca din partea mea vei vedea doar profesionalism curat, desavarsit, lipsit de scopuri ascunse sau de jocuri murdare. Traiesc din ce castig muncind fizic, pe mici santiere, in constructii, punand atent fiecare leu la locul sau si scriind apoi, aici, din placere si - spun unii - cu talent! Numai bine!

Anonim spunea...

Din pacate o buna parte a comunitatii nu gandeste asa. Pacat!

Anonim spunea...

Şi dacă nu rămâne după gratii? Dacă iese nevinovat?!

doar un cititor spunea...

Desigur că ai dreptate în ceea ce zici, însă demersul tău nu e unul 100% neutru. Nu poți să faci alegațiile de mai sus, fără să instigi astfel lumea să iasă la vot și să voteze, sub egida „pentru binele urbei!”, unul din ceilalți doi candidați. Asta înseamnă în mod automat că, pe principiul „cel mai mic rău posibil” (pe care îl urmăm de 26 de ani deja), trebuie să alegem unul din ceilalți doi candidați (cred că erau doar 3 dar se poate să mă înșel - oricum doar 3 erau în cărțile mari) al PSD și al PNL.
Ei bine, aici am eu o problemă și o rostesc cu toată convingerea, atunci când îți spun că amândoi sunt același material și sunt mânați de aceleași ambiții meschine de a se îmbogăți (desigur disumulat pe cât cred ei că pot de bine și nu află DNA) pe seama noastră.
În egală măsură nici un primar arestat preventiv nu ar trebui să poată candida, însă din păcate legea nu-i interzice asta și nici nu ar putea, pentru că asta ar însemna a încălca un principiu de drept, vechi de pe vremea romanilor și consacrat și de CEDO, respectiv prezumția de nevinovăție ce subzistă până la pronunțarea unei hotărâri penale definitive de condamnare.
În concluzie, eu aș căuta o soluție prin care să boicotăm aceste alegeri și să forțăm mâna unor oameni de bun simț (cîci sunt și astfel de oameni în acest oraș) să candideze pentru o atare funcție.
Din păcate însă, acest deziderat nu va fi realizabil din cauza faptului că, pentru moment electoratul activ al acestui oraș este alcătuit în mare parte de bătrânei bucuroși că la 20 de ani de la Revoluție și-au revăzut băncuțele și panseluțele ceaușiste pe malurile Săsarului, iar prin aceasta ei consideră că în curând vechiul edil, și-a făcut datoria, chiar dacă o fi furat și el puțin, precum și din tot felul de dezbrăcate și dezbrăcabile ce votează „tot ce merge și e cool” (la capitolul ăsta Tătaru nu mai prea are trecere ci doar Niculescu).
Așadar, sfatul meu este să rămâi neutru, însă fii neutru cu moderație, căci neutralitatea ta dă aripi unor „îngeri la fel de negri ca și cel răpus”.

Anonim spunea...

De ce să ne agităm??? Baia mare a deschis lista cu doi primari arestați,unul după altul.Baia Mare l-a dat pe Muresan, pe Caltabos ,Man.Cosma, ala de la telecomunicații,pe ala cu contractele de gaz,aia opărită după gen NATO numai hoți si curve. Deci de ce să nu candideze Cherecheș pe lângă valorile politice emanate de urbea noastră???? O căpușă mai sătulă decât paduchii ăștia pregătiți de atac! Cică capitală culturală, rușine!

Unknown spunea...

cred ca esti platit de cineva...........ar trebuii sa pleci din BAIA-MARE...........

Cornel Sabou spunea...

"doar un cititor", iti multumesc pentru comentariu. Intelege, te rog, ca o anumita REALITATE exista independent de interesele noastre sau de calculele pe care le facem cand "avantajam" sau nu pe cineva. Doar cei direct interesati intr-o anumita problema vin si modifica realitatea pentru a-si servi interesele. Demersul meu prezinta realitatea de moment asa cum e aceasta, cu bune si rele, neinterpretata. Daca aceasta avantajeaza sau nu pe cineva e o alta problema care insa nu tine de mine. Datoria mea, cum spuneam, e sa prezint realitatea nefardata si sa-i ajut s-o inteleaga pe cei prea furati de "peisaj" ca sa mai poata intelege ce se intampla cu adevarat